Sobota, 20. dubna 2024

Slovenský ráj vede boj s kamzíky

Slovenský ráj vede boj s kamzíky
Ochránci přírody ve Slovenském ráji vyhlásili válku kamzíkům a snaží se je v chráněném území eliminovat. Ve Vysokých Tatrách jsou tato zvířata symbolem ochrany přírody, ale ve Slovenském ráji jsou lovnou zvěří.
Příčina je v tom, že zatímco ve Vysokých Tatrách žije původní kamzík tatranský, do Slovenského ráje a Velké Fatry lidé vysadili před 40 lety kamzíky alpské, kteří zde údajně likvidují původní rostlinstvo. I když kamzík alpský a tatranský jsou na první pohled k nerozeznání, jde o dva odlišné poddruhy: tatranský je chráněn zákonem, znamená jedinečnou populaci na světě. Kamzík alpský se nyní ocitl na černé listině a podle nového zákona už není chráněným druhem. "Není zde původním zvířetem a páchá nám veliké škody," řekl týdeníku Plus 7 dní ředitel správy Národního parku Slovenský ráj Dušan Bevilaqua. Navrhuje odchyt všech kamzíků a jejich prodej do zoo.
Myslivci by chtěli kamzíky ve Slovenském ráji zachovat, protože ročně dostávají povolení k odstřelu několika kusů těchto zvířat v rámci regulace počtu a je to pro ně dobrý obchod. Výstřel na kamzíka je totiž druhý nejdražší, hned po lovu na medvěda. Cena se pohybuje od 30 do 100 tisíc korun. O trofeje z kamzíků je ve světě velký zájem.
V roce 1963 vysadili ve Slovenském ráji šest kamzíků alpských. "Čtyři samice a dva samce dovezli z Jeseníků a vypustili je do oblasti Velký Sokol. Bylo to před vyhlášením Slovenského ráje chráněným územím. Loni žilo v národním parku už 110 kamzíků," říká zoolog Bedřich Hájek ze správy Národního parku Slovenský ráj.
"Obavy botaniků nepovažuji za opodstatněné. Neexistuje důkaz, že kamzíci ohrožují některé rostlinné druhy. Samozřejmě, jsou to býložravci, ale při hustotě jednoho kusu na sto hektarů není jejich vliv nijak dramatický," říká a likvidaci kamzíků odmítá.
Botanik Tomáš Dražil se však domnívá, že kamzíci jsou pro přírodu problémem: "Národní park nemůže sloužit jako zoo pro kamzíky. Vegetace se zde vyvíjela 12 tisíc let a za poslední desetiletí se výrazně změnila. Kamzíci musí ze Slovenského ráje zmizet," stojí si na svém.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů