Čtvrtek, 28. března 2024

CHKO Slavkovský les třicetiletá

CHKO Slavkovský les třicetiletá
Možná neobyčejný rekord drží vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) Slavkovský les Jan Schlossar. Stál před třiceti lety jako vedoucí u zrodu této instituce a vede ji nadále i nyní. A proto když se projde výstavou fotografií, která v těchto dnech probíhá v sídle CHKO v Mariánských Lázních, dívá se i na notný kus svého života.
"Výstava ukazuje ve zkratce i na pravý důvod zřízení chráněné krajinné obasti Slavkovský les, kterým je ochrana přírodního zázemí nejvýznamnějších lázní - Karlových Varů a Mariánských Lázní," říká Jan Schlossar.
"Jde o přírodní území, ve kterém se koncentrují četné přírodní léčivé zdroje - prameny minerálních vod, výrony plynného oxidu uhličitého a léčivé peloidy, zde zastoupené ložisky rašeliny. A to vše v krajině výjimečné estetické hodnoty," vysvětluje.
Výstavu připravil a autorem několika desítek vynikajících fotografií je Stanislav Wieser. Podařilo se mu umožnit návštěvníkům nahlédnout do charakteristických míst Slavkovského lesa i ukázat na proměny CHKO, která se rozprostírá na ploše 606 km2.

Historické objekty v krajině, výskyt léčivých pramenů v místech zaniklých malých lázní, inženýrská díla v krajině jako je přehrada Stanovice, ale i změny ve využívání krajiny a její nové tvorby, která ji nepoškodí, o čemž výmluvně vypovídá nové golfové hřiště v Cihelnách, obrovské smrky na území Velké Libavy, ale i malé kriticky ohrožené rostliny, jako je vrba borůvkovitá nebo rožec kuřičkolistý - to jsou fotografie, které stojí za zhlédnutí.
"Nemohu se zbavit dojmu, že veřejnost už zase strčila ochranu přírody a péči o ni do spodního šuplíku své pozornosti," zamýšlí se Jan Schlossar a dodává: "Snad naše výstava alespoň trochu pomůže ten zájem obnovit."
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů