Pátek, 29. března 2024

Češi dávají na Tatry víc než Slováci

Češi dávají na Tatry víc než Slováci
Český hokejista, který hraje v Popradu, velká města i malé obce, Český červený kříž a desetitisíce drobných dárců z celé republiky. Ti všichni se v minulých dnech rozhodli finančně podpořit vichřicí zpustošené slovenské Tatry.
Nejednoho Slováka solidarita Čechů zaskočila. Na některá konta totiž přišlo víc peněz z Česka než od Slováků.
"Finančním sbírkám na pomoc postiženým Vysokým Tatrám se zatím lépe daří v České republice než na Slovensku," upozornil včera slovenský list Pravda. Jako příklad uvedl obě hlavní města: zatímco Bratislava uvolní ze svého rozpočtu na likvidaci následků katastrofy milión korun, Praha slíbila víc než pětkrát tolik.
Peníze krom toho nabízejí i jednotlivé městské části - radnice Prahy 5 počítá s 250 tisíci korun, Praha 6 poslala ještě o 50 tisíc víc.
Podobnou zkušenost mají i dvě ekologické nadace, jejichž "tatranská sbírka" patří k těm vůbec nejúspěšnějším - banskobystrický Ekopolis a brněnské Partnerství. Poslední listopadový den měly na kontě 656 tisíc slovenských a 3,8 miliónu českých korun.
Znamená to, že Čechům leží obnova Vysokých Tater na srdci víc než Slovákům?
"To určitě ne," myslí si Katarína Bošková z Ekopolisu. "Na Slovensku nesbíráme peníze jen my, podobných iniciativ je tady spousta. Ohlas je velký i u nás."
Stejného názoru je také Čech Viktor Beránek, který v Tatrách provozuje horskou chatu. "Čechů je prostě víc," říká. "Kromě toho mají k Vysokým Tatrám citovou vazbu ještě z dob Československa. Hrozně rádi sem jezdí."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů