Čtvrtek, 28. března 2024

Se zrodem CHKO Blanský les odešla stará vláda

Se zrodem CHKO Blanský les odešla stará vláda
Vyšný - Patnácté narozeniny by dnes mohla slavit Chráněná krajinná oblast Blanský les, pokud by byla živou bytostí. Její výročí tedy připomněli pracovníci Správy této CHKO, kteří včera v budově ve Vyšném uspořádali den otevřených dveří.
"Ta uplynulá léta jsou prostoupena základní snahou domluvit se na společných věcech ohledně ochrany přírody nejenom s vlastníky pozemků v CHKO, tedy hlavně s Lesy ČR, ale i s obcemi," řekl vedoucí Správy Jan Flašar. "Podařilo se nám v rámci CHKO získat na svou stranu obce, které spolupracují. Snažíme se lidem v obcích vysvětlit, že sice musejí snášet určitá omezení, ale díky tomu, že jsou v CHKO, získali dotační tituly ze Státního fondu životního prostředí, například na plynofikaci či stavbu čistíren odpadních vod. A to nejsou malé peníze. Celková částka od ministerstva životního prostředí dosahuje stovek milionů korun," připomněl.
CHKO Blanský les byla vyhlášena 8. prosince roku 1989. "Zajímavostí je, že to bylo poslední rozhodnutí bývalé komunistické vlády. Druhý den byla odvolána," poznamenal Jan Flašar.
Správa CHKO nejprve sídlila ve dvou malých místnostech na zámku, v roce 1992 přesídlila do Vyšného. Do dnešního dne značně narostly její kompetence i rozsah činnosti. Teď mají pracovníci Správy na starosti území od Nových Hradů až po Horažďovice. V něm pečují o všechny národní přírodní rezervace a sledují kriticky ohrožené druhy rostlin a živočichů. "V současnosti přebíráme ještě dvě rezervace, a to Žofínský prales a Hojnou Vodu, což jsou nejstarší rezervace v Evropě," řekl Jan Flašar. Správa a především jejích dvanáct pracovníků tak budou obhospodařovat 3436 kilometrů čtverečních.
Činnost Správy dokumentuje řada tištěných informačních průvodců a letáků, jaké má jen málokterá jiná správa. Mezi nejvýznamnější uskutečněné projekty patří s cyklotrasami spojená Vlastivěda Blanského lesa a Revitalizace potoku Borová. "Cílem Vlastivědy je seznámit s přírodními a kulturními pamětihodnostmi Blanského lesa nejenom turisty, ale především místní lidi. A uměle napřímené koryto potoka Borová na zmeliorovaném území se nám opět podařilo vrátit do jeho přírodního stavu," řekl Jan Flašar.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů