Sobota, 20. dubna 2024

Vláda rozhodovala o dalších ptačích oblastech

Vláda rozhodovala o dalších ptačích oblastech

Svým nařízením vláda dnes schválila vyhlášení deseti ptačích oblastí, které budou součástí soustavy Natura 2000 [1] : Komárov, Doupovské hory, Beskydy, Horní Vsacko, Kralický Sněžník, Křivoklátsko, Labské pískovce, Pálava, Šumava a Třeboňsko. Rozhodnutí o ptačí oblasti Českobudějovické rybníky vláda dnes odložila.

„Soustava Natura 2000 je vytvářena podle odborných kritérií po celé Evropě a některé země jako je Nizozemí či Dánsko do ní zařadily více než pětinu svého území [2]. Jedná se přitom o velmi industrializované státy, které těžko můžeme podezírat, že rezignují kvůli ochraně přírody na hospodářský růst. Jejich zkušenosti dokazují, že je možné skloubit obojí – chránit unikátní přírodu a přitom zabezpečit i potřebný rozvoj území. Věřím, že se to podaří i v České republice,“  komentuje dnešní jednání vlády ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Podle návrhu MŽP v České republice má vzniknout 41 ptačích oblastí. Vyhlášení 28 z nich již vláda schválila. Ochranný režim v ptačích oblastech bude méně přísný než v současných chráněných územích. Na všech územích bude stát podporovat takové činnosti a způsoby hospodaření, které přispějí k zachování stávajících přírodních podmínek. Navíc tam, kde by vlastník byl přece jen nějakým způsobem omezen, má nárok na vyplácení kompenzací.

Podrobné informace včetně map najdete na stránkách www.natura2000.cz

Poznámky:

[1] Státům, které o ochranu lokalit soustavy Natura 2000 dostatečně nepečují,  hrozí ze strany Evropské komise citelné sankce, může být ohroženo i čerpání prostředků z evropských fondů.

[2] Navrhovaná plocha ptačích oblasti je v ČR nižší než v zemích srovnatelné velikosti jako je Rakousko s 14,7 % nebo Portugalsko s 9,4 %. V rozlohou menších státech je podíl ptačích oblastí na jejich území ještě vyšší, např. v  Dánsku 22,3 %, Nizozemí 24,1 %, v Belgii 14,1 %. Z přistupujících států pak Slovensko navrhuje  28 %, Maďarsko 15 %, Slovinsko 24 %, Estonsko 14 %.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů