Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sbírání hmyzu je piplavá práce

Sbírání hmyzu je piplavá práce
Obsáhlou sbírkou různých exemplářů hmyzu se může pochlubit Václav Šaloun z Horšovského Týna, žák osmé třídy základní školy. Jeho sbírka čítá stovky druhů brouků a motýlů. Vašek také uspořádal pro žáky horšovskotýnské základní školy před rokem výstavu svojí sbírky. Pro oddělení ekologie a ochrany přírody Entomologického ústavu prováděl přes prázdniny mapování denních motýlů na území Domažlicka.

Máš neobvyklého koníčka. Kdy jsi začal brouky a motýly sbírat?

"Přivedla mě k tomu maminka, když mi bylo asi pět let. Později mě naučila určovat hmyz do řádů a do čeledí.

Než se dostane takový exemplář do vitríny, co s ním musíš udělat?

"Nejprve ho dám do smrtičky se speciálním roztokem. Brouku pravou krovku propíchnu špendlíkem a musím ho vypreparovat. Je to piplavá práce, zvlášť když je brouk větší. Musí se ze spodu rozříznout, vyvrhnout a vyčistit. Pak se vycpe vatičkou a nechá týden až čtrnáct dnů vysychat. Potom se teprve umístí do rámečku. Do rámu se položí kalíšek s prostředkem proti roztočům, aby se co nejdéle sbírka uchovala."

Tvoje sbírky obsahují také cizokrajné brouky a motýly. Jak jsi k nim přišel?

"Jezdím jednou až dvakrát za rok na burzu do Prahy, kde se dá koupit nymfa nebo dospělec brouka nebo motýla. Dají se tam koupit nádherní brouci, ale víc radosti mi udělá, když si ho můžu sám vychovat z larvy. Larva se musí denně rosit, dvakrát týdně krmit a udržovat při pokojové teplotě. Larvy musí být odděleny, protože by se navzájem pokousaly. Živí se dubovou a bukovou hrabankou, kterou nasbírám v parku.
Momentálně chovám dva dospělce zlatohlávků, tři larvy před zakuklením a dvě ve stádiu malé larvy. Nikdy ale není zaručený stoprocentní úspěch, že dokážete vypěstovat dospělého jedince. Dále chovám tropické strašilky, lupenitky a kudlanky."

Jaké brouky můžeš najít v nejbližším okolí?

"U nás jsou běžně pod kamenem nebo pod ztrouchnivělým dřevem střevlíci, ploštice, kovaříci, tesaříci. Roháči a nosorožníci jsou u nás vzácní a jsou chráněni."

Kromě brouků vidím sbírku motýlů.

"Nejběžněji mezi denními motýly se tu vyskytují babočky, okáči, modráskové, soumračníci a nejrozšířenější jsou bělásci. Z můr hlavně bourovci, přástevníci, vzácné jsou stužkonosky a lišajové. U lišajů je taková zajímavost, že někteří k nám přilétají začátkem léta, patří mezi tažné motýly. Mám několik druhů lišajů, nejvíc se jich dá najít na muškátech. Taková zajímavost, mezi lišaje patří dlouhozubka, která se umí udržet na jednom místě jako kolibřík."

Jak dlouho takový hmyz žije?

"Jenom jeden rok. Hmyz přezimuje ve dřevě a v listí, ve stodolách a na půdách lidských obydlí. Na jaře stihnou naklást vajíčka a pak uhynou.

Co dodáš na závěr povídání o svém koníčku?

"Mám rád přírodu a všechno, co je s ní spojeno. Přeji si, aby zůstala co nejvíce zachovaná."

Zdroj:Domažlický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů