Pátek, 19. dubna 2024

Pastevectví se vrací do hor

Pastevectví se vrací do hor
Lužické hory - Do Chráněné krajinné oblasti Lužické hory by se mělo vrátit během několika let pastevectví, které zde mělo svou tradici. Stáda ovcí a koz by se měla časem popásat na obnovených pastvinách ve vybraných lokalitách hor.
Návrat k tradiční formě pastevectví totiž umožní ekologický projekt CHKO Lužické hory realizovaný s partnery na německé straně v Žitavě.
"Společně s partnery v Žitavě, ale také se zástupci některých nevládních organizací, připravujeme velký mezinárodní projekt nazvaný "Přeshraniční management významných lučních ploch v Lužických a Žitavských horách", který je zaměřen na využití horských a podhorských luk v obou regionech. Připravovaný rozbor a projekt se týká mimo jiné i prospěšnosti pastevectví pro krajinu. Je však třeba ještě dopracovat studii o stavu zamědělství na obou stranách hranice a pak na realizaci získat dotace například od Evropské unie,"
vysvětlil ing. Tomáš Besta, vedoucí CHKO Lužické hory v Jablonném v Podještědí. Partnery budou zemědělci a podnikatelé ve zpracování nejen vlny, masa a dalších produktů, ale i zpracovatelé tzv. biomasy.
"Vzorem je pro nás projekt na německé straně, kde se zabývají tepelně energetickým využitím biomasy, výrobou bioplynu apod. Naším cílem je proto nejen samotné navrácení tradičního pastevectví do hor, ale i využití biomasy s tím, aby to zemědělcům a podnikatelům přinášelo také patřičný zisk," vysvětlil projekt Tomáš Besta. Podle něj není ani tak problém vybrat vhodné luční lokality pro návrat koz a ovcí, ale přesvědčit samotné zemědělce, aby se do tohoto projektu vůbec zapojili.
Správa chráněné krajinné oblasti nemůže agrárníkům pomoci finančně, na to nemá prostředky, přesto nezůstanou bez pomoci. CHKO jim může nabídnout kvalitní poradenský servis, pomoc na realizaci projektů při získávání dotací apod.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů