Sobota, 20. dubna 2024

Nastal čas týraných kapříků, ochranáři již bijí na poplach

Nastal čas týraných kapříků, ochranáři již bijí na poplach
Svitavsko - Ve vaně se prohání krátce před Štědrým dnem kapr. Milovníci všeho živého vypouštějí ryby zpátky do rybníku. Ochránci přírody a veterináři se chytají za hlavu.

V síťovce nebo kbelíku si přinesou domů lidé z obchodu kapříka. Ryba se několik dní šplouchá ve vaně a pak přijde na řadu sekáček. Vystresovaný hladový kapr se na svůj konec možná už těší.

Pustí rybu a běží pro kožich

Ochránci přírody se staví proti k tomuto postupu.
"Z etického hlediska jde možná o kladné jednání, ale pokud se jedná o ochranu přírody, nemá to smysl. Nechápu lidi, kteří láskyplně vracejí kapry zpět do potoků, ale pak jdou a koupí si pravý kožich," říká Milan Janoušek, člen svitavských ochránců přírody. Cesta v tašce a pobyt v chlorované vodě rybu jen traumatizuje. Veterináři mají na takové lidské konání svůj pohled.
"Případné vypuštění do řeky není vhodné, protože hladový kapr zažil mnoho nepříjemných tepelných šoků. Naivně darovanou svobodu ve většině případech nepřežije," uvedl Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy. Tradičního vánočního kapra lze připravit i bez zbytečného týrání.

Jedině odborná smrt

Kuchařské knihy a odborníci se někdy rozcházejí v názoru na správné usmrcení. Neodborný způsob přivodí rybě trauma.
"Doporučuji hned po koupi nechat kapra odborně usmrtit. Omráčit rybu paličkou a vzápětí vykrvit přetnutím žáber," vysvětluje Duben. Ochránci přírody doporučují ponechat smrtící úkon přímo na prodejci, který má množství zkušeností a zná příslušné praktiky.
Z domácností tedy mizí scénka s dítětem, které si hraje s rybou, a otcem, jenž bojuje v koupelně s hladovým kapříkem a vyhrožuje mu s paličkou a sekáčkem.
Zdroj:Svitavský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů