Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vznikne dalších deset ptačích oblastí, rozhodla vláda

Vznikne dalších deset ptačích oblastí, rozhodla vláda

Vyhlášení  dalších deseti ptačích oblastí schválila vláda na svém včerejším zasedání. Konkrétní podobu má tedy již 38 těchto území [1]. Ptačí oblasti jsou součástí soustavy chráněných území Natura 2000, která chrání celoevropské přírodní dědictví [2].

 

Vláda včera schválila vznik ptačí oblasti Boletice, Broumovsko, Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví, Hostýnské vrchy, Litovelské Pomoraví, Novodomské rašeliniště – Kovářská, Poodří, Soutok-Tvrdonicko, Střední nádrž vodního díla Nové Mlýny a  Východní Krušné hory. Všechny tyto oblasti vzniknou v rozloze, kterou navrhovalo Ministerstvo životního prostředí. Jednání o rybníku  Dehtář na jihu Čech budou dále pokračovat.

 

„Jsem rád, že  vyhlašování soustavy Natura 2000 úspěšně pokračuje. Zkušenosti z Evropy totiž dokazují, že znamená šanci pro rozvoj regionů. Přítomnost přírodovědně cenných území, která jsou zajímavá z celoevropského pohledu, významně podporuje rozvoj turistického ruchu“, komentuje včerejší jednání ministr životního prostředí Libor Ambrozek. 

 

Vláda také zahájila diskusi o podobě národního  seznamu evropsky významných lokalit [3]. Návrh Ministerstva životního prostředí, který vznikl na základě odborného mapování,  zahrnuje 883 území pro konkrétní typy přírodních stanovišť a živočišné a rostlinné druhy, chráněné směrnicí  EU. Tento typ chráněných území tvoří spolu s ptačími oblastmi českou část celoevropské soustavy přírodovědně významných území Natura 2000. K návrhu se vláda příští týden vrátí. 

 

Soustava Natura 2000 chrání z velké části kulturní krajinu a proto tam, kde dosavadní způsob hospodaření vedl k tomu, že se cenné lokality zachovaly, není žádný důvod jej měnit. Na všech územích bude stát podporovat takové činnosti a způsoby hospodaření, které přispějí k zachování stávajících přírodních podmínek. Navíc tam, kde by vlastník byl přece jen nějakým způsobem omezen, má nárok na vyplácení kompenzací.

 

Podrobné informace včetně map najdete na stránkách www.natura2000.cz

 

 

Poznámky:

[1] Podle návrhu MŽP má v České republice vzniknout 41 ptačích oblastí,  jejich rozloha zaujímá přibližně jen 8,6 procenta území republiky. Z této plochy jsou tři pětiny v již dnes chráněných oblastech. Navrhovaná plocha ptačích oblasti je v ČR nižší než v zemích srovnatelné velikosti jako je Rakousko s 14,7 % nebo Portugalsko s 9,4 %. V rozlohou menších státech je podíl ptačích oblastí na jejich území ještě vyšší, např. v  Dánsku 22,3 %, Nizozemí 24,1 %, v Belgii 14,1 %. Z přistupujících států pak Slovensko navrhuje  28 %, Maďarsko 15 %, Slovinsko 24 %, Estonsko 14 %.

[2] Státům, které o ochranu lokalit soustavy Natura 2000 dostatečně nepečují hrozí ze strany Evropské komise citelné sankce, může být ohroženo i čerpání prostředků z evropských fondů.

 

[3] Evropsky významné lokality celkem pokryjí přibližně 9,3 % území státu a zhruba 67 % z nich překrývá již existující zvláště chráněná území. Rozloha chráněných území v ČR se tak reálně zvýší jen o 3,1 % území ČR. Většina lokalit bude mít po svém vyhlášení charakter přírodní památky – tedy nejmírnější stupeň ochrany.  Více než polovina těchto území je menší než 20 hektarů.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů