Pátek, 29. března 2024

Pralesy a jejich ohrožení - výstava fotografií v pražské Tróji

Pralesy a jejich ohrožení - výstava fotografií v pražské Tróji
Greenpeace a Pražská botanická zahrada pořádají výstavu fotografií o světových pralesích a jejich postupujícím zániku. Expozice, umístěná přímo v nově otevřeném skleníku Fata morgana, představí celobarevné fotografie a informační panely. Bude doprovázena projekcemi krátkých dokumentárních filmů o pralesech v různých částech světa a snahách Greenpeace o jejich záchranu. Výstava bude otevřena ve skleníku Fata morgana v Pražské botanické zahradě v Troji od 4. do 31. prosince 2004.
Expozice Greenpeace představí jednotlivé typy pralesů nacházejících se v odlišných geografických oblastech. Ukáže jejich rostlinné bohatství a také rozmanitou faunu. Výstava bude také dokumentovat kritický stav pralesů a jejich rostoucí ohrožení v důsledku masívní průmyslové těžby dřeva. Každý prales bude zosobňovat vybraný živočich, který je na pokraji vyhubení.

Pralesy hrají základní roli všeho života na zemi. Regulují podnebí, filtrují vzduch, čistí vodu a zabraňují erozi. Jsou také opravdovými pokladnicemi ukrývajícími největší různorodost pozemských druhů. Jen deštné pralesy samy o sobě jsou domovem milionů druhů zvířat a rostlin, což dohromady tvoří přibližně dvě třetiny pozemské flóry a fauny. V tropech je možné nalézt až 500 různých druhů stromů na jednom hektaru.

Světové pralesy vážně ohroženy a jejich ničení nabývá drastických rozměrů. Zničeno již bylo přibližně 80 procent všech pralesů. Přitom každé dvě sekundy je vymýcena plocha o rozloze fotbalového hřiště.

Největší hrozbou pro pralesy je průmyslové kácení. Obrovské množství dřeva je dopravováno do USA, Japonska a Evropy, kde jsou použity nejen k výrobě nábytku, ale i překližkových dýh a dokonce papíru včetně toaletního. Bez přehánění tak můžeme říci, že staleté kmeny vzácných stromů často končí na záchodech západního světa.

Greenpeace vede již mnoho let celosvětovou kampaň za záchranu pralesů. Snaží se také prosadit, aby všechni dřevozpracovatelé používali pouze certifikované dřevo, které pochází z legální, kontrolované těžby.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů