Čtvrtek, 28. března 2024

Projekt na ochranu evropské přírody se probouzí z letargie

Projekt na ochranu evropské přírody se probouzí z letargie
Na programu Natura 2000 se v Evropské unii pracuje již od 90. let minulého století. Donedávna se však řadil k těm, kterým se nechtělo opustit stoly bruselských úředníků. Až v posledních letech se na programu začalo intenzivně pracovat a nyní se rozbíhají mnohé jeho projekty, které se týkají i nových členských zemí.

Natura je síť chráněných přírodních oblastí pokrývající velkou část Evropského kontinentu. Jejím hlavním cílem je vytvořit souvislou evropskou ekologickou soustavu chráněných území, kde se vyskytují ohrožené druhy živočichů (hlavně ptáků), ale také chráněné rostliny a cenná přírodní stanovitě. Díky programu se těší speciální ochraně už 197 druhů živočichů, 89 druhů rostlin a 205 biotopů. Všechny mají podle vědců nenahraditelný význam pro ekologickou rovnováhu starého kontinentu.

Chráněné území se rozšiřuje

V současnosti se výsledky programu projevují nejvíce ve dvanáctce zemí, v nichž probíhá již několik let. Tato nejstarší skupina bývá označována jako Atlanticko-vnitrozemská a zahrnuje Lucembursko, velkou část Německa, Francii, Belgii, Rakousko, Dánsko, Itálii, Švédsko, Nizozemsko, Velkou Británii, Irsko a západní část Francie.

Na tak rozsáhlém území nalezneme rozličné biotopy, od pobřežních lagun, přes vřesoviště, bažiny, lučiny a stepi až po říční a lesní ekologické systémy. Na seznamu chráněných zvířat se vyskytují třeba vlci, vydry či lososi.

Jak se Natura 2000 pomalu probírá z letargie, počítá se v nejbližších letech s ustavením nových oblastí, které budou do programu začleněny. Komise již přijala seznam biotopů v Alpském regionu, který zahrnuje i část Itálie. Na schválení čekají seznamy chráněných lokalit na severu Evropy a ve Středomoří. Pracuje se také na vytipování vhodných lokalit v nových členských zemích, tedy i v České republice.

Ekonomika přednější

Do sítě evropsky chráněných území Natura 2000, kam už patří 41 českých ptačích lokalit, navrhuje ministerstvo životního prostředí zahrnout další 883 stanoviště vzácných rostlinných a živočišných druhů. Kompletní seznam by mohl být schválen ještě do konce roku.

Proti zařazení některých lokalit do sítě Natura 2000 se ale staví obce, v jejichž katastru se nacházejí. Obávají se totiž toho, že chráněné oblasti mohou brzdit ekonomický rozvoj daných regionů. I když není v těchto oblastech zcela vyloučena zemědělská činnosti ani lehký průmysl, nesmějí tyto aktivity narušit právě onu cennou evropskou biodiverzitu.

Svět hospodářství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů