Pátek, 29. března 2024

Kapři ve vaně strádají

Kapři ve vaně strádají
Podle šéfa okresní veterinární správy je rozumnější rybu koupit omráčenou. Vypuštění šupináče zpět do rybníka může zvířeti přivodit šok i smrt.

Rokycany - Ke štědrovečerní večeři neodmyslitelně patří tradiční kapr. Jen málokdo si dokáže představit 24. prosinec bez oblíbeného bramborového salátu a šupináče připraveného na několik způsobů. Tento týden se kapři prodávají. Někteří ochránci přírody jsou však zásadně proti způsobu prodeje. Zeptali jsme se proto Vratislava Ludvíka, šéfa okresní veterinární správy, zda kapři před Vánoci opravdu strádají. Někdo považuje kapra plovoucího ve vaně za vánoční zvyk.
"Dát kapra do vany je docela nešťastné," upozornil Vratislav Ludvík.
"Na rybu špatně působí jiná teplota vody. Ještě nevhodnější je vypustit kapra zpátky do přírody. V sádkách totiž strádá, tím, že se pohybuje, ztrácí zásoby. V přírodě pak může uhynout," vysvětloval šéf OVS Rokycany. Na otázku, zda je lepší odnést si domů kapra omráčeného nebo živého, odpověděl Vratislav Ludvík takto:
"Pokud je živý kapr dopraven domů v krátké době, tak se příliš neděje. Ale je rozumnější, nechat kapra přímo v prodejně omráčit."
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů