Pátek, 29. března 2024

Emmerová chce testovat kosmetiku na zvířatech!

Emmerová chce testovat kosmetiku na zvířatech!

Kruté a zbytečné pokusy na zvířatech pro kosmetické účely by opět ráda zavedla ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Proti tomu se ale ostře postavila veterinární správa i ekologové. Emmerová by totiž svým nápadem porušila nejen české zákony, ale i evropskou legislativu.

Praha - Důmyslnou, leč krátkozrakou kličkou chtěla ministryně zdravotnictví Milada Emmerová propašovat do české legislativy zrušení zákazu testování kosmetiky na zvířatech. Porušila by tak zákon na ochranu zvířat proti týrání i směrnice Evropské unie. A málem se jí to podařilo! Svůj záměr totiž nenápadně připojila k novele zákona o ochraně veřejného zdraví. Naštěstí pro Českou republiku zasáhlo ministerstvo životního prostředí i Státní veterinární správa. "Málem jsme to přehlédli. To by byl velký problém,"připustila mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. "Nyní jsme ale připraveni podpořit ve sněmovně pozměňovací návrhy, které by záměr ministryně Emmerové překazily,"dodala mluvčí. Proti novele zákona o ochraně veřejného zdraví, která by povolila testování kosmetiky, pokud by se objevily pochybnosti o bezpečnosti výrobků, se postavila i veterinární správa. "Je protismyslné zmírňovat zákony, které se snaží chránit zvířata před dalším zbytečným utrpením. Návrh paní ministryně nemá ve sněmovně šanci. Spíš mi dělá vrásky, jakým způsobem se ho snažila protlačit, aby to poslancům uniklo. Takové jednání a kličky v Bruselu stejně odhalí,"řekl mluvčí ústavu Josef Duben. O novele se bude už brzy diskutovat ve sněmovních výborech. Poslankyně KDU- ČSL Vlasta Parkanová má ale jasno už teď. "Je to zcela v rozporu se zákonem proti týrání zvířat. V unii se navíc s totálním zákazem pokusů počítá do deseti let. Tím, co je nám zde navrhováno, se máme vrátit zpět,"podotkla Parkanová. Na evropské směrnice se kupodivu odvolává i sama Emmerová. VP se jí tedy zeptal, proč hodlá znovu začít testovat kosmetiku na zvířatech, když je to v rozporu s EU. Místo jasné odpovědi od ministryně nám vedoucí tiskového oddělení Václav Šebor zaslal úryvky ze zákona na ochranu zvířat, který jednak spadá pod ministerstvo zemědělství, a který se právě Emmerová snaží svou novelou zákona o ochraně veřejného zdraví porušit. Sama Emmerová s VP už několik týdnů nekomunikuje.
Při pokusech vedou myši
- Loni české laboratoře použily na pokusy víc než 300 tisíc zvířat, z toho 82 tisíc myší, 38 tisíc potkanů a 33 tisíc ryb.
- Do statistiky poprvé státní úřad zahrnul i 100 tisíc kroužkovaných ptáků.
- Kolik zvířat výzkumy použily pro testování kosmetiky, statistiky zatím neuvádějí.
- Zda se vstup do EU projevil v přísnější ochraně zvířat, ukážou až tabulky za letošní rok, které veterinární správa vydá na jaře.

KATEŘINA ŠMÍDOVÁ
smidova@ vecerka. cz

Zdroj:Večerník Praha (Šíp)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů