Za krutou smrt kapra hrozí vysoká pokuta
Mělník - Zabíjení vánočního kapříka není žádná věda. To si možná myslí lidé,
kteří při tom postupují nesprávně. Podle Ctirada Mikeše z odboru životního
prostředí mělnické radnice hrozí osobě provádějící usmrcení tržní ryby jinak,
než je ochránci přírody doporučováno, obvinění, že se dopouští týrání zvířete.
Při přestupkovém řízení s fyzickou osobou může být takovému trýzniteli uložena
sankce až 15 tisíc korun.
Mělník - Zabíjení vánočního kapříka není žádná věda. To si možná myslí lidé, kteří při tom postupují nesprávně. Podle Ctirada Mikeše z odboru životního prostředí mělnické radnice hrozí osobě provádějící usmrcení tržní ryby jinak, než je ochránci přírody doporučováno, obvinění, že se dopouští týrání zvířete. Při přestupkovém řízení s fyzickou osobou může být takovému trýzniteli uložena sankce až 15 tisíc korun.
Jaký je tedy správný postup při usmrcování ryb?
Tržní ryby se musejí před usmrcením omráčit silným úderem na hlavě v místě nad očima dostatečně těžkým a tvrdým předmětem. Úder nesmí být veden na přední okraj hlavy. Takto omráčená ryba se pak bezprostředně vykrví dokonalým přetnutím míchy a cév řezem za hlavu nebo přetnutím cév v žeberních obloucích, a to alespoň na jedné straně. Pak následuje vyvržení ryby.
Týrání může často způsobit i převoz ryby domů?
Ideální je, když si zákazník přinese s sebou na nákup ryby velký ručník a síťovou tašku. Celou rybu včetně hlavy pak zabalí do zvlčeného ručníku, protože jinak by mohlo dojít při nízkých zimních teplotách k namrznutí kůže ryby. Rybu je třeba nejdéle do půl hodiny přenést v síťové tašce domů.
Mnoho lidí nakonec zakoupenou rybu pustí do řeky. Zachrání jí tím opravdu život?
Tím, že lidé pustí rybu do řeky, ji v mnoha případech vystavují faktickému týrání, protože odchytem a manipulací dochází často k poškození jejího zdraví. Ryba má poraněný povrch těla, což bývá příčinou vzniku virových, bakteriálních a plísňových onemocnění, které mohou vést až k úmrtí ryby. Dlouhodobě stresovaná ryba není sto doplnit ztrátu živin a obvykle hyne během několika měsíců hladem. Pokud chce někdo zabránit týrání ryb při jejich odlovu, přepravě a další manipulaci, může udělat jediné, tržní rybu nekoupit, tím snížit poptávku, která povede až ke snížení počtu nabízených ryb na trhu.
Jaký je tedy správný postup při usmrcování ryb?
Tržní ryby se musejí před usmrcením omráčit silným úderem na hlavě v místě nad očima dostatečně těžkým a tvrdým předmětem. Úder nesmí být veden na přední okraj hlavy. Takto omráčená ryba se pak bezprostředně vykrví dokonalým přetnutím míchy a cév řezem za hlavu nebo přetnutím cév v žeberních obloucích, a to alespoň na jedné straně. Pak následuje vyvržení ryby.
Týrání může často způsobit i převoz ryby domů?
Ideální je, když si zákazník přinese s sebou na nákup ryby velký ručník a síťovou tašku. Celou rybu včetně hlavy pak zabalí do zvlčeného ručníku, protože jinak by mohlo dojít při nízkých zimních teplotách k namrznutí kůže ryby. Rybu je třeba nejdéle do půl hodiny přenést v síťové tašce domů.
Mnoho lidí nakonec zakoupenou rybu pustí do řeky. Zachrání jí tím opravdu život?
Tím, že lidé pustí rybu do řeky, ji v mnoha případech vystavují faktickému týrání, protože odchytem a manipulací dochází často k poškození jejího zdraví. Ryba má poraněný povrch těla, což bývá příčinou vzniku virových, bakteriálních a plísňových onemocnění, které mohou vést až k úmrtí ryby. Dlouhodobě stresovaná ryba není sto doplnit ztrátu živin a obvykle hyne během několika měsíců hladem. Pokud chce někdo zabránit týrání ryb při jejich odlovu, přepravě a další manipulaci, může udělat jediné, tržní rybu nekoupit, tím snížit poptávku, která povede až ke snížení počtu nabízených ryb na trhu.
Zdroj:Mělnický deník
Sdílet článek na sociálních sítích