Čtvrtek, 28. března 2024

Příroda se bude zotavovat nejdéle

Příroda se bude zotavovat nejdéle
Až se lidé na pobřeží Indického oceánu vzpamatují z prvního šoku ze ztráty blízkých a majetku, zjistí hoteliéři na Maledivách, že nemohou lákat turisty na korály a potápění. Rybáři budou muset hledat nová loviště a farmáři najdou úrodu zničenou slanou vodou, i když žijí až pět kilometrů od pobřeží.
Obrovské ekologické škody, které vlna tsunami způsobila, zůstávají stranou zájmu, když svět počítá mrtvé. Z odhadů odborníků ale vyplývá, že poškozené životní prostředí se bude obnovovat mnohem déle než ekonomika. Ztráty na přírodě jsou nevyčíslitelné.
Indický oceán je proslulý unikátními druhy korálů a ryb žijících v jejich blízkosti. Nyní jsou potápěčské resorty s korálovými útesy na Maledivách či v Thajsku úplně zničené. Utrpěly mangrovové porosty, hnízdiště vzácných želv i populace pobřežních ryb.
"Škody jsou obrovské, ale konkrétní rozsah budeme muset teprve zjistit," řekla deníku Boston Globe mořská bioložka Lynne Haleová.
Nejhůře jsou postižena souostroví Andamany a Nikobary. Větším nebezpečím než zničená fauna a flóra je tam zasolení půdy. Rýžová pole se budou zotavovat roky. Pokud se mořská voda dostala hluboko, mohla by být půda nevhodná pro jakýkoli druh vegetace. Do oblasti míří experti Programu pro životní prostředí (UNEP), pro které OSN vyčlenila milión dolarů.
"Obrovské zdravotní riziko představuje i poškozená průmyslová infrastruktura, odpady a chemikálie. Svět to nesmí opomíjet," varoval ředitel UNEP Klaus Töpfer. Asijské státy, v čele s Indií, jsou známé tím, že často nedodržují ekologické normy.
"Vylité sudy s toxickým odpadem a podobné nehody se vyřeší v rámci záchranných prací. Něco jiného jsou poškozené ekosystémy," vysvětlil ekolog Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. "Člověk spoustu těchto věcí napravit nemůže, třeba právě korály. Než se obnoví příroda sama, může trvat desítky i stovky let."

Než doroste korál o půl centimetru, trvá to rok. V Thajsku a na Srí Lance byly zničeny i sto let staré exempláře. "Jsou zprávy, že přílivová vlna zavalila korály pískem, což by znamenalo, že je zadusí," soudí ekolog Kotecký.
To bude mít zpětný dopad i na turistiku. "Pokud přijdete o korálové útesy, ztratíte přitažlivost pro turisty, a ti jdou samozřejmě jinam," řekl agentuře Reuters Michael Keogh, profesor mořské ekologie z univerzity v Melbourne.
Největší škody na přírodě se odehrály v okruhu od sta do tisíce metrů kolem zasaženého pobřeží. Tým OSN nyní vyhodnotí situaci, ale zjistit, co přívalová vlna udělala s přírodou dlouhodobě, potrvá léta.
Komplexní historická data o tom, jaké ekologické škody tsunami způsobují, vědci nemají. Vědí například, že v roce 1883, kdy zasáhly obrovské přívalové vlny Indonésii, byly strženy do vnitrozemí korály vážící stovky tun. Když ale zasáhly menší vlny tichomořské pobřeží Indonésie v 90. letech, korály se obnovily během několika málo let.
Velké mořské ryby, jako jsou delfíni, katastrofa z minulého týdne téměř nepostihla. "Šestý smysl" jim velel uchýlit se daleko od pobřeží, kde byla vlna vysoká pouze osmnáct centimetrů. Výjimkou jsou pouze dva delfíni indočínští, kteří uvízli v pět metrů hlubokém jezírku v jihothajském vnitrozemí, kam je vlna odhodila.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů