Pátek, 19. dubna 2024

Postižený ostrov se bojí krokodýlů

Postižený ostrov se bojí krokodýlů
Obyvatele jednoho z ostrůvků na indických Andamanských ostrovech, které loni 26. prosince postihly vlny tsunami, nyní ohrožují krokodýli vyhnaní ze svých útočišť. Masa vody zničila zátoky, kde přebývali.
Zvířata se potulují okolo zničených přístavů. Pobřežní hlídky se snaží zabránit tomu, aby někoho napadly. "Někteří krokodýli jsou 3,3 metru dlouzí," říká lesní hlídač Mohammad Hanifa, který před následky katastrofy uprchl do hlavního města Andamanů Port Blairu. "Zvířata velmi ztěžují evakuaci," prohlašuje jeho kolega Ram Kišan.
Na ostrůvku Hut Bay, ležícím asi čtyři hodiny lodí jižně od Port Blairu, bydlí asi 10 tisíc lidí. Oba muži, zaměstnanci indického ministerstva životního prostředí, utekli z ostrova i se svými rodinami poté, co jejich domy zničila vlna.. Tisíce lidí ale na ostrově ještě zůstaly. Chybí jim voda a potraviny.
"Pobřežní hlídky na člunu odháněly krokodýly, aby lidi mohli nastoupit na loď," říká Ram Kišan. "Nyní už ale používají letadla námořnictva," dodává. Evakuace tak podle něj již není tak nebezpečná.
Další z místních hlídačů Mohammed Zainuddin zachránil svou rodinu tak, že ji odvezl na skútru. Tvrdí, že krokodýli se chovají divně.
"Po všech těch letech na Andamanách je to poprvé, co pozoruji u krokodýlů takovou agresivitu. Je možné, že tsunami pohltily mořskou faunu a oni mají nyní hlad," soudí muž.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů