Pátek, 29. března 2024

Sousedící národní parky rozšíří svou spolupráci

Sousedící národní parky rozšíří svou spolupráci
Dohoda ředitelů Šumavského národního parku a Bavorského lesa
Šumavský národní park letos významně rozšíří spolupráci se sousedním národním parkem Bavorský les. V samém závěru minulého roku se na tom dohodli ředitelé správ obou parků Alois Pavlíčko a Karl Friedrich Sinner.

"Memorandum o vzájemné spolupráci Národního parku Šumava a Národního parku Bavorský les, podepsané na ministerské úrovni už v srpnu 1999, bylo zatím realizováno jen ve velmi omezeném rozsahu, protože názory na ochranu přírody byly na obou stranách hranice zcela odlišné. V Bavorském lese dostávala přednost příroda, zatímco na Šumavě se prosazovala takzvaná aktivní ochrana lesa. Z tohoto důvodu byly kontakty mezi oběma parky často pouze formální," uvedl mluvčí správy šumavského národního parku Radovan Holub.
Jedním z hlavních cílů připravovaného rozšíření spolupráce je podle něho právě sjednocení systému ochrany přírody. "Německá i česká strana jmenovaly novou řídící skupinu pro spolupráci a shodly se na tom, že cílem snažení obou parků by mělo být postupné sladění managementu na obou stranách státní hranice a v budoucnu možná i vytvoření přeshraniční biosférické rezervace," konstatoval Holub. Šumavský a bavorský park nyní ustaví také několik společných pracovních týmů pro projekty k ochraně přírody, vzdělávání a ke styku s veřejností. Společné projekty by měly být vyhodnoceny k prvnímu výročí rozšíření Evropské unie, tedy letos v květnu.
"Stírání hranic a propojení obou parků je jeden z nejdůležitějších cílů, protože ani příroda nezná hranice. Nejen my, ale všechny národní parky v Česku budou usilovat o evropskou certifikaci a spolupráce s Národním parkem Bavorský les je k tomu prvním krokem," zdůraznil ředitel správy šumavského národního parku Alois Pavlíčko.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů