Sobota, 20. dubna 2024

Zimní spánek přerušili medvědi, podle odborníků už asi neusnou

Zimní spánek přerušili medvědi, podle odborníků už asi neusnou
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Teplo na Slovensku probouzí medvědy ze zimního spánku. Jsou pak nevyspaní, nevrlí a mohou být svému okolí i nebezpeční. Tohoto varování se dostalo v těchto dnech ochráncům přírody v Beskydech od Miroslava Janíka ze Žiliny, předního slovenského odborníka na chování medvědů.
"V Beskydech žijí nyní možná dva medvědi, více ne. Myslím, že žádné nebezpečí tak u nás prakticky nehrozí. Důvody k obavám však mohou mít skutečně na Slovensku. Tam žije medvědů podstatně více. Asi čtyři stovky," říká Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.
Jak se vlastně takový medvěd ze zimního spánku probere? Je to poměrně jednoduché, brloh zalije voda z tajícího sněhu a medvěd má po spánku. Po probuzení už medvědi většinou neusnou a kromě toho, že mohou být hrozbou pro své okolí, ani jim samým takové probuzení na zdraví nepřidá.
"Pochopitelně, že dobrý vliv takové probuzení na medvědy nemá. Jejich cyklus je najednou násilně přerušen a to pro ně neznamená jistě nic dobrého," dodává Orálek.
Spíše než srážka s právě probuzeným a rozzuřeným medvědem však čeká na návštěvníky Beskyd v tomto období zcela neobvyklý ptačí zpěv. Takový, který normálně v lednu zaslechnout nelze.
"Mnozí u nás přezimující ptáci se již začali ozývat a zpívat svatební zpěvy," upozorňuje ornitolog Miroslav Dvorský. Současný ptačí zpěv podle něj není vůbec obvyklý. Takto by se totiž měli ptáci projevovat až o měsíc později.
V Beskydech je tak nyní možné zaslechnout sýkory koňadry, hrdličky, brhlíky nebo některé druhy sov, jako například puštíka obecného. Ornitolog Dvorský říká, že ptákům současné zimní počasí vyhovuje: nijak nestrádají a mají i dostatek potravy. Horší situace by však nastala v případě, kdyby současné teplé počasí vydrželo do února a pak by teprve nastal teplotní zlom směrem dolů.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů