Pátek, 26. dubna 2024

Evropa sčítala vodní ptactvo

Evropa sčítala vodní ptactvo
Už čtyřicet let, vždy o víkendu v polovině ledna, je u evropských vodních toků a nádrží k vidění stejný obrázek. Skupinky dobrovolníků se s dalekohledy a zápisníky v rukou pídí v rámci mezinárodního monitorovacího programu po vodních ptácích, kteří se rozhodli přezimovat v našich zeměpisných šířkách a nenechali se zlákat k odletu za teplem. Protože se v tomto období vodní ptáci shlukují ve velkých počtech s minimálními přelety, lze je sčítat s poměrně velkou přesností.
"Náš tříčlenný tým je pouze jedním z mnoha, které se v regionu do tohoto víkendového programu zapojily," upozornil nás ve studeném ránu mezi poletujícími sněhovými vločkami regionální koordinátor mezinárodního sčítání Vladimír Čeřovský z ústecké Agentury ochrany přírody. "Začali jsme proti proudu Labe v Povrlech na Ústecku, přes krajské město pak postupujeme až do Libochovan," upřesnil zoolog, aby vzápětí téměř ztratil sebekontrolu. To když v optice dalekohledu zaostřil na pro laika jakousi tuctovou kachnu. "Je to úžasná rarita, vždyť se tady před námi objevil hvízdák eurasijský. Ze vzácných a ohrožených druhů už máme zaznamenánu i ostralku štíhlou," prozradil nadšený ochranář.
Ve sčítacích arších zoologů se ale přece jen především objevovali běžní víkendoví návštěvníci severních Čech. Především pak lysky černé, divoké kachny, labutě zpěvné, racci chechtaví, k vidění byly i potápky malé, hohol severní, ale také třeba morčák velký. Denně tak tým ing. Čeřovského zapsal až 150 vodních ptáků.
Do sčítání ptáků se o víkendu zapojili také zoologové z Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Zaměřili se především na populaci přezimující na Labi a děčínském Zámeckém rybníku. Do zápisníků se však například dostali i ptáci přezimující na Chřibské, Přísečnické či Jirkovské přehradě, jezeru Chmelař, na Máchově jezeru, Ohři v Žatci, sčítalo se u řeky Ploučnice a také v trochu neobvyklé lokalitě, úložišti plynárenského popílku v ústeckém Užíně.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů