Čtvrtek, 28. března 2024

Nevládní organizace podávají stížnost na českou vládu kvůli ptačí oblasti

Nevládní organizace podávají stížnost na českou vládu kvůli ptačí oblasti

PRAHA – Stížnost na českou vládu za neschválení ptačí oblasti Heřmanský stav – Stružka – Poolší na Ostravsku poslaly dnes Evropské komisi sdružení Arnika a Česká společnost ornitologická. Vláda tuto oblast zamítla na svém zasedání dne 15. prosince 2004. Na území ptačí oblasti je plánován vznik průmyslové zóny Dolní Lutyně, proti které protestují ekologické organizace i místní obyvatelé.

 

Ptačí oblast se měla stát součástí soustavy Natura 2000. „Tato oblast splňuje kritéria hned pro čtyři ptačí druhy a byla také navržena ke schválení Ministerstvem životního prostředí,“ uvádí David Lacina z České společnosti ornitologické (ČSO). „Podle evropských směrnic nesmí být oblast zamítnuta z politických a ekonomických důvodů. Jiné veřejné zájmy mají být zváženy teprve při povolování staveb. Česká vláda tak zjevně porušila evropské směrnice a my doufáme, že Evropská komise podnikne odpovídající kroky,“ říká Vlastimil Karlík ze sdružení Arnika.

 

Arnika očekává, že Evropská komise po převzetí stížnosti zahájí přestupkové řízení a vyzve českou vládu, aby uvedla věci do pořádku. Pokud vláda nebude na výzvu Komise reagovat (nevyhlásí ptačí oblast v odpovídajícím rozsahu), může Komise podat žalobu na Českou republiku k Evropskému soudnímu dvoru. České republice ve výsledku hrozí sankce až 100 tisíc EUR denně.

 

Na nebezpečí porušení evropských směrnic v případě neschválení navržených  lokalit soustavy Natura 2000 ekologické organizace českou vládu opakovaně upozorňovaly. Vláda rovněž obdržela petici proti stavbě průmyslové zóny Dolní Lutyně, kterou podepsalo více než 1300 místních občanů. Petici podpořili také senátoři Martin Mejstřík, Josef Jařab a Emil Škrabiš, poslanec Svatopluk Karásek, hudebník Pepa Nos či Vladimír Hučín. Přes tři tisíce podpisů pod petici za vyhlášení ptačí oblasti v navrženém rozsahu a proti výstavbě průmyslové zóny v Dolní Lutyni sebraly i nevládní organizace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů