Pátek, 29. března 2024

Pozvěte přírodu dál

Pozvěte přírodu dál
Pokud hledáte únik před shonem každodenního života nebo cítíte potřebu utéct před všedním světem, potřebný klid a harmonii, můžete najít v přírodě. Nejlehčí cestou je pozvat přírodu dál a nechat ji, aby se zabydlela u vás doma. Pohledem do zeleně načerpáte nové síly pro boj s únavou a skleslou zimní náladou.

Používejte jednoduché tvary, které odrážejí základní síly přírody, bílou barvu kombinujte se stříbřitě šedými tóny. Hledejte výrazné kontrasty v kombinaci sytě zelených rostlin s masivním borovým dřevem, nebo jemných listů s drsnou kůrou. Hrubé tkaniny a jemné odstíny vytvoří ve vašem domově klidnou, romantickou atmosféru. Kořeny mohou vystupovat na povrch zeminy nebo být obnažené ve skleněné nádobě s vodou. Hrubé textilie a kůže dotvoří váš zelený ráj, kam se můžete kdykoli uchýlit a čerpat energii.

Vytvořte si doma mystickou atmosféru pomocí svíček a dekorativních obalů na květináče z propletených větviček, látek připomínajících lesní zem a dřevo. Předměty z kůže, glazované keramiky, provazů a rákosu se vhodně doplňují s šedozelenými a hnědými přírodními materiály. Nápadité osvětlení může proměnit neopracovaný kus dřeva v úchvatný umělecký předmět.

Pro zimní trend Wild White jsou typické rostliny, které nám připomínají pohádky, například tajemné orchideje, nadpozemský blahočet (Araucaria) či Ficus binnendijkii připomínající smuteční vrbu, která vytváří atmosféru soukromí, blízkosti a ochrany. Různé struktury listů si pohrávají se světlem a stínem a tvoří úchvatné scenérie s kameny, dřevem a dalšími doplňky. Některé rostliny mají ochmýřené listy, jiné zašustí, když kolem nich projdete, další naplní místnost opojnou vůní. Zasaďte je do dřevěných květníků, kombinujte s vybělenými větvemi a proutěnými košíky. Jako protiváhu zelené použijte hrubý kámen a dosáhnete úžasných efektů. Příroda tajemství ihned pozná a bude se na vás usmívat.

Tuto zimu vybírejte z následujích rostlin, "in" budou zejména bíle kvetoucí nebo ty, které mají stříbřité listy: pokojová azalka (Rhododendron simsii), Kalanchoe blossfeldiana, Kalanchoe beharensis, Ficus binnendijkii, Pachira aquatica, Araucaria heterophylla, Stephanotis floribunda, Begonia venosa, Cymbidium, Sedum burrito, Pachypodium lamerei či guzmánia.


Poutač

Měkké, stříbřitě šedozelené plstnaté listy Kalanchoe beharensis jsou tuhé a silné, jak se na správný sukulent sluší. Nejlépe prospívá na plném slunci při mírné zálivce. Nepravidelné listy často tvoří korunu.

Jemný a vonný

Popínavé výhonky stálezelené rostliny Stephanotis floribunda nesou příjemně vonné květy. Stephanotis pochází z Madagaskaru, preferuje teplé, světlé stanoviště mimo přímé slunce a bohatou zálivku. V misce však nesmí zůstávat voda. Pokud rostlinu otáčíte různými stranami ke světlu, přestaňte jakmile se objeví květní pupeny.

Kvetoucí keř

Begonia venosa pochází z Brazílie. Rostlina má zajímavě zakroucené listy. Preferuje světlé stanoviště. Pokud s ní potřebujete manipulovat, buďte opatrní - silné listy se snadno lámou. Listy neotírejte od prachu, ale raději oplachujte.

Bílá gejša

Řekne-li se rododendron, většinou si představíme mohutný keř, ale Rhododendron simsii 'Witte Vogel' je ve skutečnosti malá azalka. Pokud ji umístíte na světlé stanoviště (ne však na přímé slunce) a budete ji pravidelně dobře zalévat a přihnojovat, může kvést tak bohatě, že květy zcela zakryjí listy.


 

Pozor: Článek ještě nekončí, klikněte pro pokračování

  Následující kapitola (Vodonoš, mexický zázrak, domácí strom, zlatá koruna..) 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů