Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výstava "Výlet do třetihor"

Výstava "Výlet do třetihor"
žábaZájemci o živou přírodu mají název „Výlet do třetihor“ spojený s knihou profesora Zdeňka Veselovského. Oproti ní se však výstava v Národním muzeu nezabývá cestováním po Austrálii, ale vypráví o dlouhé cestě časem – obdobím začínajícím před více jak 60 miliony lety a sahajícím téměř do současnosti. Výstava, která byla slavnostně zahájena 20. ledna 2005, je složena z nálezů třetihorních zkamenělin, které jsou doplněny modely, obrázky, fotografiemi a vysvětlujícími schématy.
Oldřich Fejfar - i tak vypadá práce paleontologa      Na cestu do tak dávných časů si nemusíte opatřovat žádné zvláštní vědomosti. Těmi byli vybaveni ti, kteří výstavu připravili – pracovníci muzea i univerzitní profesoři. A snažili se, aby výstava byla srozumitelná a obsažená – tj. aby si na své přišli školáci i odborníci. A co na vás v hlavní budově Národního muzea na Václavském náměstí čeká? Velmi pozoruhodné a dosud u nás málo známé jsou rekonstrukce vymřelých třetihorních savců. Tužkokresby a akvarely vytvořil akademický malířem doc. Pavel Major. Ten při své práci již mnoho let spolupracuje s naším předním paleontologem prof. RNDr. Oldřichem Fejfarem, CSc. Obrazy doc. Majora jsou v Národním muzeu vystavovány vůbec poprvé a vystavovaných třináct ukázek tvoří jen zlomek jeho rozsáhlého díla.
     Na výstavě si přijdou na své milovníci fauny i flóry. Obdivovat můžete například unikátně zachované drobné pulce žab, larvy hmyzu, ale i obrovské kosti a zuby vymřelých chobotnatců. Připomínkou moře na našem území jsou dekorativní schránky mořských živočichů. Teplé podnebí tehdejších dob dokládají také otisky teplomilných rostlin – révy, sekvojové šišky, skořicovníku. Dokonce i pro milovníky literatury se zde najdou zajímavé souvislosti. Vždyť paleontologické záznamy básníka Johanna Wolfganga von Goetha (1749 – 1832) označil při vernisáži profesor Fejfar za docela moderně zhotovené popisy.
kamenný herbář - list javoru     Část zkamenělin pochází ze sbírek Národního muzea, část z menších moravských muzeí. Důraz je kladen na dosud nevystavované exponáty. Za posledních několik desítek let bylo v souvislosti s těžbou hnědého uhlí v severních Čechách nalezeno mnoho unikátních zkamenělin. Po definitivním útlumu těžby budou takovéto nálezy neopakovatelné a z tohoto důvodu byla velká část exemplářů zapůjčena ze sbírky Severočeských dolů a. s. a ze soukromé sbírky pana Zdeňka Dvořáka.

Výlet do třetihor
(21. 1. – 31. 3. 2005)
hlavní budova Národního muzea - levá chodba a malý vestibul v přízemí (www.nm.cz)
Autoři: RNDr. Boris Ekrt; RNDr. Jana Nedomová; RNDr. Kamil Zágoršek, CSc.

Do třetihor se můžete vypravit také prostřednictvím internetu - www.gweb.cz a nebo díky knížce Oldřicha Fejfara Zkamenělá minulost, kterou vydalo v roce 1989 nakladatelství Albatros (ilustroval Pavel Major).
ZDROJ: www.gweb.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů