Pátek, 19. dubna 2024

Záchrana biodiverzity? Vědci jsou skeptičtí

Záchrana biodiverzity? Vědci jsou skeptičtí
Přes tisíc vědců, politiků a ekonomů se včera sešlo v Paříži na mezinárodní konferenci, která si klade za cíl přispět k zastavení alarmujícího úbytku živočišných a rostlinných druhů na Zemi.
Už při zahájení pětidenního jednání zazněly výzvy k vyvození důsledků z nedávné asijské tragédie, k jejímuž rozsahu přispělo i předchozí oslabení přirozené ochrany pobřeží.
Francouzský prezident Jacques Chirac ve svém úvodním projevu označil ochuzování biodiverzity za vážnou hrozbu pro budoucnost a vyzval k vytvoření skupiny expertů, která by se zabývala vývojem v této oblasti s cílem podloženěji varovat politiky i veřejné mínění. Oznámil, že Francie vytvoří několik nových národních parků a podnikne opatření k ochraně korálové bariéry na Nové Kaledonii.
Výkonný ředitel Programu OSN pro životní prostředí Klaus Toepfer řekl, že nynější vývoj v oblasti biodiverzity je nejhorší krize svého druhu od zániku dinosaurů.
Upozornil také, že zmizení mangrovových porostů a korálových útesů učinilo pobřeží jihovýchodní Asie zranitelnějším při přílivové vlně a přispělo tak k tragickému rozsahu důsledků nedávného zemětřesení.
Účastníci konference by měli zhodnotit nynější stav znalostí o vývoji biodiverzity, posoudit přístup států i soukromého sektoru k její ochraně a poukázat na cesty, kterými by se měla ochrana ubírat.
Vědci uvádějí, že od podpisu úmluvy o biodiverzitě na mezinárodní konferenci v Riu de Janeiru v roce 1992 se na nepříznivém vývoji prakticky nic nezměnilo, protože závazný smluvní rámec stále chybí.
Za ohrožené se v současnosti považuje skoro 16 tisíc živočišných a 60 tisíc rostlinných druhů a každých šest hodin mizí lesy o rozloze francouzské metropole.
Odlesňování podle vědců přispělo i k nedávnému sesuvu půdy v Kalifornii, kde byla zavalena část jednoho městečka u Los Angeles.
Francouzské sdělovací prostředky posuzují šance nynější konference na probuzení světového veřejného mínění skepticky. Je- li nějaký druh, který není ohrožen vyhynutím, pak je to mezinárodní konference, napsal list Libération.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů