Čtvrtek, 28. března 2024

Vznikla petice za tunel Kubačka na dálnici D8

Vznikla petice za tunel Kubačka na dálnici D8

Ekologická sdružení v pondělí 24. ledna zprovoznila internetovou stránku www.tunelkubacka.ecn.cz o dálnici D8 přes České středohoří a o výstavbě tunelu Kubačka. Prostřednictvím internetu mohou občané také podpořit petici pro zastupitele Ústeckého kraje, kteří by v nejbližší době měli o výstavbě tunelu jednat. Pokud by s jeho stavbou jako s kompromisem souhlasili, došlo by ke stažení všech podaných žalob a k ukončení dlouholetých sporů o dálnici.

 

„Obyvatelé Ústeckého kraje se o této petici také dovědí zítra z inzerátů v Mladé frontě DNES a v Ústeckém deníku,“ informoval o dalších aktivitách Miroslav Patrik z Dětí Země. Petice již vyšla v pondělí v Respektu.

 

Cílem této nejnovější aktivity ekologických sdružení je informovat veřejnost o rýsujícím se kompromisu na dálnici D8 a současně zastupitele kraje o tom, že výstavba tunelu Kubačka je reálná. Jako nejvhodnější způsob byla proto zvolena internetová petice. Tu během dvou dnů podpořilo více než tři sta osob.

 

„Čekali jsme, že se o tunelu bude jednat již na dnešním jednání zastupitelů, ale hejtman Jiří Šulc nám sdělil, že se nestačí připravit podklady a že nám o novém termínu dá předem vědět,“ řekl dále Patrik.

 

Podle právního zástupce Dětí Země Pavla Douchy z Ekologického právního servisu by tunel Kubačka výrazně zmenšil negativní dopady dálnice na krajinu Českého středohoří a kompenzoval by nezákonnosti, kterých se státní orgány v této kauze dopustily. K tomuto řešení se přiklání i ombudsman.

 

Sběr podpisů nemá přesně stanovený termín ukončení, ale měl by trvat nejméně do doby jednání zastupitelů Ústeckého kraje, kteří by o tunelu měli rozhodovat. Nejbližší řádný termín je 9. března.

 

 

Další informace:

Mgr. Pavel Doucha – Ekologický právní servis: mobil 608 873 437, tabor@eps.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů