Čtvrtek, 28. března 2024

Pozemky "se syslem" chtějí Britové

Pozemky "se syslem" chtějí Britové
"Jde o společnost, jež podniká v nemovitostech. Na transakci jsme vydělali. Žádné další podrobnosti k tomu nesdělíme," uvedl o britském investorovi jediný člen představenstva ČKD Refin, který zároveň pracuje pro společnosti 11Fite Jan Jerie.
Jako důvod prodeje uvedl, že skupina 11 Fite, která převzala část podniků bývalé ČKD, se chce zaměřovat na strojírenství a nehodlá se zabývat nemovitostmi.
Prodej ČKD Refin realitní firmě je překvapivý tím, že 76hektarový pozemek, jenž je jedinou věcí, kterou firma má, je podnikatelsky bezcenný. Kvůli výskytu chráněného sysla má být totiž prohlášen národní přírodní památkou.
Realitní makléři však soudí, že zahraniční investor dobře ví, co dělá. "Než západoevropské firmy do něčeho dají peníze, mají obvykle dobře spočítané, že se jim vrátí," míní manažer pro speciální zakázky realitní kanceláře RAK Petr Kaplan. S ním souhlasí i znalec v oceňování majetku Alka reality Petr Ondraschek. "Mohou kalkulovat s zákonem o ochraně zahraničních investic a pokud by se jim nepodařilo pozemek podnikatelsky využít, mohli by chtít kompenzace," uvažuje Ondraschek.
Pražský advokát Roman Felix si ale nemyslí, že by investor sázel na zákon o ochraně zahraničních investic. "To má zde jen druhořadý význam a takový záměr by byl značně nejistý a spekulativní," míní Felix. Podle něj jde spíše o to, že kapitálově silná společnost bude mít lepší pozici pro vyjednání přijatelných podmínek.
Jedinou překážkou ke komerčnímu využití pozemku - například ke stavbě bytů - je pouze kriticky ohrožený sysel obecný, který zde žije v největší kolonii v Česku čítající odhadem kolem 400 jedinců. Ministerstvo životního prostředí na dotaz HN uvedlo, že pokud by sysel zmizel, nebyl by důvod nadále na pozemku udržovat statut národní přírodní památky.
Česká konsolidační agentura si to uvědomuje a zjišťuje, zda existuje možnost kolonii sysla přemístit. O tom však nechce ministerstvo ani slyšet. Nicméně profesor pražské přírodovědecké fakulty Ivan Horáček již dříve připustil, že by to v krajním případě a s nákladem několika miliónů korun bylo možné.

Agentura čeká vyšší cenu
Nyní se ČKD Refin snaží zbavit se zástav, které drží věřitelé ČKD Dopravní systémy a Inpro, aby mohl s pozemkem volně nakládat. Složil již proto 11,5 miliónu korun a požádal o výmaz zástav z katastru nemovitostí.
S cenou, kterou stanovil znalec, však Česká konsolidační agentura nesouhlasí. Počítá totiž s tím, že pozemek se může zhodnotit na podstatně vyšší sumy.
Částka, kterou ČKD Refin konkursnímu správci předal, aby zrušil zástavu váznoucí na pozemku, odpovídá 15 korunám na metr čtvereční. Makléři však odhadují, že v případě komerčního využití území by cena mohla vylétnout až na tři tisíce korun za metr čtvereční. Cena, kterou nabídl ČKD Refin, se nelíbí ani Ministerstvu financí. "V cenové mapě tohoto regionu se ceny pozemků pohybují od 700 do 1000 korun za metr čtvereční," poznamenal mluvčí ministerstva Marek Zeman.
Agentura tvrdí, že znalecké posudky nebyly zpracovány podle oceňovacího předpisu v rámci konkursního zákona, a proto zadala vypracování nového, už třetího posudku. Snaží se také posílit své pozice tím, že pověřila konkursního správce společnosti Inpro, aby podal žalobu na vyloučení pozemku z konkursní podstaty ČKD Dopravní systémy do majetku zkrachovalé společnosti Inpro, kde je ČKA silnějším věřitelem.

Žaloby jedna za druhou
Se žalobami ale nelení ani ČKD Refin. Ten podal hned dvě žaloby na správce konkursní podstaty ČKD dopravní systémy, do jehož konkursní podstaty pozemek patří a řídí se pokyny věřitelského výboru.
První žalobou se domáhá, aby správce vyškrtl pozemky z konkursní podstaty a potvrdil Katastrálnímu úřadu pro hlavní město Prahu zánik zástav.
Druhou žalobou pak chce správci zakázat, aby až do rozhodnutí soudu s pozemky nakládal. Obává se totiž, že by mezitím správce mohl pozemky prodat ve veřejné dražbě.
"Protože ČKD Refin peníze složil, správce nehodlá pozemky v dražbě prodat a vyčká rozhodnutí soudu," ujistil však právník konkursního správce ČKD Dopravní systémy Jiří Pecka.
Podle něj o skutečné ceně pozemků a zániku zástavních práv rozhodne soud. Pokud dá za pravdu ceně znaleckého posudku, pak správce bez ohledu na případné protesty konsolidační agentury zástavy vymaže.
Pokud soud stanoví vyšší cenu, konkursní správce bude jednat podle toho, zda ČKD Refin složí do konkursní podstaty doplatek. Teprve kdyby ČKD Refin doplatek nesložil, pak by pozemek prodal v dražbě.

Kroky konsolidační agentury
Podala u Obvodního soudu pro Prahu 9 žalobu o určení existence zástavního práva (domáhá se určení, že zástavní právo nezaniklo, jelikož složená cena není obvyklou cenou zástavy podle občanského zákoníku)
Podala návrh na vyznačení poznámky v katastru nemovitostí (mělo by zabránit provedení výmazu zástavního práva)
Dopis ČKA na soud, aby příslušná konkursní soudkyně v rámci své dohlédací činnosti dala správci konkursní podstaty pokyn, aby nevystavoval potvrzení o zániku zástavního práva s ohledem na hrozící škodu
Dopis konkursnímu správci ČKD Dopravní systémy, že ČKA jako člen věřitelského výboru nesouhlasí se zánikem zástavních práv
Vyzvala konkursního správce ČKD Dopravní systémy, aby se obrátil na Ministerstvo životního prostředí s žádostí o stanovisko k možnosti přemístění sysla
Dopis na Ministerstvo životního prostředí se žádostí k prošetření okolností možného ohrožení tohoto živočicha
Jednání se správcem konkursní podstaty Inpro, na základě nichž tento konkursní správce podal vylučovací žalobu vůči konkursnímu správci ČKD Dopravní systémy, že zastavené pozemky přednostně spadají do konkursní podstaty společnosti Inpro, kde má ČKA výhodnější věřitelskou pozici
Zdroj: Česká konsolidační agentura
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů