Pátek, 29. března 2024

Tunel Kubačka na D8 podpořilo již osmnáct set osob

Tunel Kubačka na D8 podpořilo již osmnáct set osob

Již deset dní uplynulo od zveřejnění internetové stránky www.tunelkubacka.ecn.cz, prostřednictvím které mohou občané podpořit petiční výzvu za výstavbu tunelu Kubačka na dálnici D8 v Českém středohoří. Výzva je určena zastupitelům Ústeckého kraje, kteří by o tunelu měli jednat nejpozději 9. března. Pokud by s ním souhlasili, došlo by k ukončení dlouholetých sporů o dálnici. Výzvu podpořili i známé osobnosti jako je senátor za Litoměřicko Zdeněk Bárta či poslankyně Táňa Fischerová.

„Příjemně nás překvapilo, že tak komplikované regionální téma si získalo takový zájem občanů z celé země,“ prohlásil hlavní organizátor petice Miroslav Patrik z Dětí Země.

Informace o petici se šíří hlavně přes internetové stránky různých organizací, posílanými e-maily a ručním sběrem. Průběžně také vycházejí speciální inzeráty. Minulý týden to bylo v Respektu, v ústecké příloze Mladé fronty DNES a v Ústeckém deníku, v pátek 4. února vyjde o výzvě inzerát v Deníku Litoměřicka.

Na tuto iniciativu ekologických sdružení již během týdne také rychle zareagovalo Ředitelství silnic a dálnic ČR, které 31. ledna na své stránce www.rsd.cz publikovalo o tunelu Kubačka rozsáhlé kritické materiály.

Nicméně s výstavbou tunelu Kubačka souhlasí také řada veřejně známých osobností jako jsou písničkáři Jiří Dědeček a Jaroslav Hutka, novinář Petr Uhl, spisovatelka Jana Štroblová či sociolog Jan Keller.

Cílem petiční výzvy je prostřednictvím ní a dalších informací na speciální internetové stránce upozornit veřejnost a zastupitele Ústeckého kraje o rýsujícím se kompromisu na dálnici D8 výstavbou tunelu Kubačka. Sběr podpisů bude trvat do doby jednání zastupitelů, přičemž nejbližší řádný termín je 9. března.

Zajímavé informace o Českém středohoří lze také získat na internetové stránce www.ceskestredohori.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů