Čtvrtek, 25. dubna 2024

Získejte příspěvek na chov ryb

Získejte příspěvek na chov ryb
Zvýšit kvalitu výrobků z ryb a jejich konkurenceschopnost mohou podnikatelé za podpory opatření Rybářství operačního programu Zemědělství.
V rámci Rybářství lze získat podporu z podopatření Zpracování ryb a marketing výrobků z ryb, Chov vodních živočichů - akvakultura a Činnosti prováděné odborníky v rybářství a propagační opatření.
Podpora zpracování ryb a marketink výrobků se poskytuje především na výstavbu nových zpracovatelských zařízení nebo na jejich rekonstrukci. Podnikatelé, kteří vyrábějí produkty z ryb, mohou získat až polovinu přijatelných nákladů na stavební a technologické investice. Uznatelné výdaje se přitom mohou pohybovat od 63 tisíc do 6,36 miliónu korun na každý projekt.
Dotace se poskytuje především na nákup zařízení pro zpracování ryb nebo jejich jednotlivé části, na výstavbu nových provozních hal či jiných objektů. Uznatelným nákladem je i modernizace stávajících zařízení a nezbytné bourací práce. Lze podpořit také koupi zařízení určených pro zhodnocení druhotných odpadů a podobně. Dotaci je možné dostat i na nákup chladicích a mrazicích zařízení, případně na výstavbu nových skladů pro ryby a produkty z nich.
Přijatelné jsou rovněž odpisy, poplatky za bankovní účty pro operační program Zemědělství, náklady na marketinkovou studii, projekt, posudky a hodnocení týkající se vlivu na životní prostředí, náklady na účetnictví a na nákup pozemku či nemovitosti do deseti procent přijatelných výdajů projektu.
V rámci podopatření Chov vodních živočichů - akvakultura je možné pořídit či rozšířit jednotku akvakultury nebo modernizovat tu stávající. I v tomto případě se dotace poskytuje do padesáti procent uznatelných nákladů. Ty se mohou pohybovat v rozmezí od 311 tisíc do 1,59 miliónu korun na každý projekt. Úspěšný žadatel tak může částečně financovat zařízení k vlastní produkci ryb, například líhně, žlaby, speciální odchovné systémy a podobně.
Opatření Rybářství zahrnuje rovněž podporu činností prováděných odborníky v rybářství a propagačních opatření. Lze tak získat až polovinu přijatelných nákladů, přičemž ty jsou omezeny intervalem 159 tisíc až 3,18 miliónu korun. Dotace se poskytuje na založení producentských organizací, a to po dobu tří let.
Je také možné předkládat projekty určené ke snížení patologických rizik při chovu ryb. Lze nakoupit například speciální filtry či zavést opatření k vymýcení parazitů v povodí.
Pokud je investičním záměrem hledání nových odbytišť, může dotace pomoci uhradit například výdaje na vytvoření elektronického obchodu s produkty rybolovu a akvakultury, případně náklady na tržní studie a průzkumy, které vznikly v souvislosti s hledáním nových trhů. Předmětem podpory jsou také výdaje na účast na veletrzích a výstavách.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů