Pátek, 19. dubna 2024

Návštěvní řád hor: neničte přírodu

Návštěvní řád hor: neničte přírodu

Tak jako řidič musí znát dopravní předpisy, tak i návštěvník Krkonošského národního parku by si měl před vstupem do chráněného území pečlivě prostudovat jeho návštěvní řád. "Všichni návštěvníci se shodnou, že je v Krkonoších krásně, ale jenom malá část z nich ví, jak se na horách v zimě správně chovat," upozornil mluvčí Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí Radek Drahný. Návštěvní řád parku je veřejnosti k dispozici v hotelech a penzionech i na turistických mapách v terénu. Rekreanti jej mohou rovněž zdarma obdržet v krkonošských informačních střediscích nebo si jej před cestou prostudovat na webových stránkách správy parku (www.krnap.cz).

Lidé hlavně chodí mimo značené cesty

Mezi hlavní přestupky proti návštěvnímu řádu patří v Krkonoších vstup mimo značené turistické cesty. "V zimním období by se tento bod mohl zdát jako bezpředmětný. Opak je však pravdou. I v zimě se návštěvníci musí pohybovat pouze po značených cestách," zdůraznil mluvčí. Přesto se podle něj správci parku v nejvzácnějších partiích hor stále setkávají s desítkami zkratek a dalších stop vyjetých ve volném terénu, ačkoliv v nejpřísněji chráněných zónách parku platí zákaz provozování skialpinismu, ledolezectví, freeridingu a dalších podobných aktivit.

Velkým problémem posledních let je pohyb skútrů a jiných motorových vozidel bez povolení jízdy po národním parku. Agresivní jezdci pořádají tajné závody, nepovolené přejezdy mezi středisky nebo dokonce organizované zájezdy. Ohrožují zdraví jiných turistů a nezřídka také poškozují přírodu, zejména porosty kosodřeviny.

Dalším častým prohřeškem lyžujících návštěvníků Krkonoš je porušování zákazu vjíždění na plochy s novou výsadbou v okolí skiareálů. "Na obnovu krkonošského lesa se ročně vynakládají řádově miliony až desítky milionů korun. Lyžaři a snowboardisté tak mohou během jediného okamžiku zničit práci lidí a vynaložené finanční prostředky za několik minulých let," sdělil mluvčí. Na dodržování návštěvního řádu dohlížejí profesionální i dobrovolní strážci parku. Blokové pokuty za přestupky se mohou na místě vyšplhat až do tisíce korun.


Zdroj: Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů