Pátek, 29. března 2024

Rybáři budou asi střílet kormorány

Rybáři budou asi střílet kormorány
Odstřel přemnožených kormoránů, kteří patří mezi chráněné druhy ptáků, povolil rybářům na Přerovsku olomoucký krajský úřad. Udělení výjimky ze zákona, která by měla platit až do konce března příštího roku, se ale nezamlouvá ochráncům přírody.
Výjimku ze zákona a povolení k usmrcování chráněného kormorána velkého udělil přerovské organizaci Českého rybářského svazu po provedeném místním šetření odbor životního prostředí krajského úřadu tento týden. "Důvodem rozhodnutí byla ochrana rybí populace především v tekoucích vodách. Povolení bude platit až do března příštího roku. Odstřel bude možný jen ve vymezených lokalitách u hejna čítajícího minimálně padesát jedinců, z něhož může být odloveno jen pět procent kormoránů," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí hejtmanství Josef Veselský.
Vzhledem k tomu, že kormoráni bývají mimořádně ostražití, se však neočekává, že se rybáři ke stanovenému limitu odlovu vůbec přiblíží. V povodí Bečvy na Valašskomeziříčsku ve Zlínském kraji je podle něj už nyní odstřel kormoránů povolen a očekává se, že se odtud tito ptáci budou snažit přemístit do klidnějších oblastí.
Povolení střílet přemnožené kormorány se nezamlouvá ochráncům přírody. Podle prezidenta Moravského ornitologického spolku Jiřího Šafránka by bylo vhodnější, kdyby se jen plašili. To však rybáři považují vzhledem k délce a rozlehlosti svých revírů na Bečvě a Moštěnce za nerealizovatelné.
"Zatím jsme jako účastníci řízení rozhodnutí krajského úřadu neobdrželi. K usmrcování kormoránů máme negativní stanovisko. Záleží ale, jaké podmínky stanovil kraj pro udělení výjimky," uvedl Šafránek, který ani nevyloučil, že se proti rozhodnutí krajského úřadu ornitologové odvolají.
Například jen v okolí tovačovských jezer se nyní podle odhadů zdržuje kolem 1200 těchto chráněných ptáků. Kormorán, který je velký zhruba jako husa, se podle odborníků dokáže potopit pro svůj úlovek až do deseti metrů pod vodu a denně spotřebuje půl až tři čtvrtě kilogramu rybího masa.
Přerovští rybáři, kterým způsobují početná hejna kormoránů značné škody na rybí násadě, získali výjimku na odstřel těchto ptáků naposledy před šestnácti lety.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů