Čtvrtek, 28. března 2024

Na Šumavě se válí zlato!

Na Šumavě se válí zlato!
Ministr obrany Karel Kühnl ohlásil, že v Česku možná už brzy vznikne obrovský zlatý důl. Jeho nenápadné větičky - "armáda nechá prověřit potřebnost všech svých pěti výcvikových prostorů" - si laikové v novinách sice téměř nevšimli, do žil informovaných však vlila adrenalin nadějí i velkých obav. Jedni přitom sní o bohatství ležícím dosud ladem na desítkách tisíc hektarů volné, nezastavěné přírody, druzí tonou ve strachu ze škod, které cesta k tomuto bohatství přírodě přinese. Oba tábory už zkřížily kordy v souboji o výcvikový prostor Boletice na jihu Čech. Se svými 21 tisíci hektary je sice druhým nejmenším, unikátní poloha u šumavského parku a blízkost rakouské hranice z něj ale dělá místo, které stojí za hřích.

Buďte s námi, jsme s vámi

Když před dvěma lety přišla na Krajský úřad Jihočeského kraje v Českých Budějovicích soukromá firma s nápadem vybudovat lyžařský areál ve vojenském prostoru Boletice, vedení kraje zajásalo. "Už dlouho jsme hledali potenciál pro rozvoj tohoto kraje. Žádný politik ani úředník tady ale nebyl tak chytrý, aby ho napadlo udělat areál v Boleticích. Napadlo to až soukromníka," říká hejtman kraje Jan Zahradník (ODS), proč vedení kraje nápad nadšeně přijalo. Firma Lipnoservis - provozující vlek a rekreační středisko u Lipna - navrhla stavbu zhruba 30 kilometrů sjezdovek, doplněných parkovišti a tramvajovou tratí k Lipnu. To vše zhruba za miliardu korun. "Nejdříve jsme si nechali udělat analýzu, co tento region trápí, potom studii, jaké jsou varianty řešení," popisuje strategii majitel firmy Luboš Krejza. "Ze studie jednoznačně vyšlo, že regionu chybí zimní sezóna a že jediným možným řešením, jak sem nalákat turisty, je velké středisko, které přitáhne větší pozornost." Z vhodných parcel pro vznik takového centra si Lipnoservis nakonec vytipoval kopec Chlum, ležící na okraji vojenského prostoru Boletice. Kraj pak bez jakékoli analýzy, zda tento projekt přinese skutečně kýžený efekt, na podzim roku 2003 uzavřel se soukromou firmou smlouvu, že s ní za prosazení nápadu bude společně bojovat.
"V určité chvíli je podnikatelský sektor bezmocný, nemůže svůj nápad sám prosazovat, chodit za ministry," říká hejtman Zahradník. "Proto jsme se dohodli, že spojíme své síly. Zatímco oni budou připravovat projekty, my jim budeme otevírat dveře." Odměnou za to mělo být rozdělení pozemků získaných zrušením vojenského prostoru mezi kraj a firmu.
Firma tedy začala svoji vizi rozpracovávat a kraj začal ťukat na první dveře. A ne na jen tak ledajaké - zamířili přímo za prezidentem. Václava Klause, vášnivého lyžaře, nápad s lyžařským areálem zaujal a svolal kvůli němu na Pražský hrad schůzku ministra životního prostředí, obrany a hejtmana Zahradníka. Výsledkem bylo sestavení pracovní skupiny složené z ministerských náměstků a hejtmana, která měla hledat v otázce boletického areálu shodu. Jenže když z obrany odešel ministr Tvrdík, počáteční vstřícnost armády se zadrhla: vojáci vzkázali do Českých Budějovic, že boletický prostor nutně potřebují (především ke společným cvičením s příslušníky zahraničních armád) a nemohou jej opustit. Plány Jihočeského kraje a podnikatelů v té době zkřížilo i ministerstvo životního prostředí. Jeho odborníci Boletice zahrnuli do evropské chráněné sítě Natura 2000, neboť zde sídlí vzácné a jinde už téměř vyhubené ptačí druhy. "Jejich další život tam je samozřejmě se stavbou lyžařského areálu slučitelný jen velmi obtížně," říká náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko. "Evropská unie sice povoluje výjimku, pokud se prokáže, že záměr je sociálně pro region potřebný a není možné ho realizovat někde jinde. Podle nás ale v tomto případě existuje řada jiných možností. Proto jsme nabídli, že připravíme alternativní návrh, jak pomoci regionu k zimní sezóně. Naši odborníci už hledají vhodná místa a do pololetí tohoto roku předložíme výsledek."

Teď se ukáže

Jihočeši svůj boj přes nastalé komplikace přesto nevzdali. "Natura nám nevadí. Už nám totiž nejde v první řadě o lyžařský areál, ale o vyjmutí toho prostoru z armády a převedení pod samosprávu," říká hejtman Zahradník. "Je to atraktivní turistické území, na kterém jsme schopni dodržovat režim ochrany, i když tam bude Natura. Nechceme, aby dál byl ten prostor jen pro vyvolené, kteří tam chodí střílet jeleny a rysy, ale veřejnost tam nesmí." Hejtman s novým rokem ještě zkusil vzít za další kliku a kvůli Boleticím požádal o schůzku ministra obrany Karla Kühnla. Právě z tohoto jednání vzešla dohoda, že ministr zadá analýzu potřebnosti všech pěti výcvikových prostorů, které se rozkládají skoro na 130 tisíci hektarech. To, do jaké míry byl usilovný lobbing Jihočechů úspěšný, se ukáže na konci února, kdy by měly být k dispozici výsledky ministerské analýzy. Už dnes je ale jasné, že svůj efekt neúnavné usilování přineslo. Rozvířilo hladinu a rozdmýchalo diskusi. "Škoda, že k takové debatě nedošlo dřív a bez toho, aby kraj uzavíral pochybnou smlouvu se soukromou firmou, která jenom dráždí ke spekulacím, že za tím mohou být jiné zájmy, úplatky a bůhvíco," říká šéf Šumavského národního parku Alois Pavlíčko. "Kdyby kraj vypsal výběrové řízení, nebo alespoň vyhlásil nabídku, mělo by šanci poprat se o to víc podnikatelů a vybralo by se nejlepší řešení, a ne to jediné, jak tomu bylo nyní." Vedení Národního parku ale neodmítá představu, že by se vojenský újezd otevřel turistům. Proto nyní nabídli kraji i firmě Lipnoservis spolupráci při hledání řešení, jak skloubit ochranu přírody s rozvojem turistického ruchu na Lipensku.

Eliška Bártová
Zdroj:Respekt
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů