Čtvrtek, 18. dubna 2024

Island plánuje největší rezervaci v Evropě

Island plánuje největší rezervaci v Evropě

Islandská vláda rozhodla, že vyhlásí největší národní park v Evropě. Přírodní rezervace se bude rozprostírat severně od ledovce Vatnajökull na ploše 10 tisíc kilometrů čtverečních. Podle agentury DPA tak zaujme deset procent rozlohy tohoto ostrova v severním Atlantiku.

Vláda v Reykjavíku předpokládá, že se jí do konce roku 2006 podaří získat pro daný záměr souhlas parlamentu.

"Nikde na světě neexistují tak speciální geologické útvary jako zde na rozhraní ledovců, ledovcových řek a vulkánů," zdůvodnil státní tajemník ministerstva životního prostředí Magnús Jóhannesson plány na vyhlášení národního parku Vatnajökull.

Podle vyjádření Světového fondu na ochranu přírody (WWF) by se Island zřízením takového národního parku dostal do čela, pokud jde o velkoprostorovou ochranu přírodních oblastí.

Území, na němž má být islandský park zřízen, je podle WWF takřka neobydlené, a tak kromě jiného poskytuje útočiště polárním liškám i vzácným druhům vodních ptáků a rostlin.
 
Ministerstvo životního prostředí zdůvodnilo svůj projekt národního parku mimo jiné i dalším důležitým faktorem, a sice předpokládaným oživením cestovního ruchu. Vatnajökull má podle jeho propočtů přilákat tolik zájemců, že by se příjmy Islandu z turistiky ročně zvýšily odhadem o 1,5 až dvě procenta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů