Sobota, 20. dubna 2024

Krkonošský zátah na snowboardisty

Krkonošský zátah na snowboardisty
Nadávkami do debilů nebo pitomců, které představovaly ještě překousnutelné výrazy, častovali terénní pracovníky Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) snowboardisté chycení ve Špindlerově Mlýně při černých jízdách mimo vyznačené sjezdovky.
Míra tolerance ochránců přírody vypršela při vodopádu mnohem tvrdších výlevů nezřídka z úst osmnáctiletých dívek. Vulgarismy hodné kanálové kultury pivních skautů okořeněné pejorativními názvy intimních partií lidského těla zaskočily i ostřílené horaly.
"Když na vás mlaďounké dívenky, které byly nejdrzejší, spustí vykouřeným hlasem kulomet slov, při nichž se červenají uši i veverkám, to je opravdu trochu silná káva," okomentoval středeční zátah na snowboardisty na špindlerovském Medvědíně mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.
Drzost a neochota předložit doklady a zaplatit pokutu za devastaci přírody přiměla ochranáře zavolat policii. "Přítomnost policie je donutila trochu zkrotnout. Nejagresívnější čeká správní řízení s možnou sankcí do deseti tisíc korun," podotkl Drahný.
"Kupodivu všichni znali svoje nezadatelná práva, ovšem horší to bylo s plněním zákonem předepsaných povinností, k čemuž se nechtěli znát," poznamenal jeden z policistů.

Hitem je sešup lavinovými svahy

Ochranáři společně s policií mládež spolehlivě vylustrovali. Polovinu hříšníků, která se ještě chovala jakž takž slušně, ocenili ochranáři pokutou od dvou set do pěti set korun. "Čtveřici nejdrzejších čeká správní řízení, když zbytek, jimž nebylo možné přestupek stoprocentně prokázat, jsme vyřešili domluvou," upřesnil Drahný.
Jízdy snowboardistů mimo oficiálně vyznačené trasy představují v Krkonoších trvalý problém. Letos s masívním rozmachem tohoto sportu přerostly průniky jezdců na snowboardech do zakázaných lokalit národního parku únosnou mez. Hitem zůstává divoký sešup lavinovými svahy, kde jenom zázrakem ještě nedošlo ke smrtelné tragédii. Lavině, dosahující nezřídka rychlosti dvou set kilometrů v hodině, ještě nikdo neujel.
"Výmluvy, že v zimě nemohou zničit žádné kytičky, působí velmi naivně. Škody, které podobné jízdy způsobí hlavně na pracně vysázených mladých stromcích, jsou nevratné," popisuje Drahný. Ochranáře neobměkčí ani pravdivý argument o přeplněných sjezdovkách, kde mohou naplno rozjetí snowboardisté mezi množstvím většinou slabých lyžařů udělat daleko větší paseku než ve volném terénu. "Návštěvní řád národního parku platí pro každého. Kontroly zaměřené na snowboardisty běží v Krkonoších celou zimu s minimální frekvencí zhruba deseti měsíčně," poznamenal Drahný.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů