Čtvrtek, 28. března 2024

Města bojují s přemnoženými holuby

Města bojují s přemnoženými holuby

Mladoboleslavsko - Přemnožení holubi jsou pro města na Mladoboleslavsku velkým strašákem. Jejich trus ničí památky, střechy a římsy domů.
Mladoboleslavský magistrát používá k likvidaci holubů odchytové klece, umístěné na balkóně budovy, v níž sídlí také odbor životního prostředí. "Vloni jsme odchytili téměř osm set holubů. Asi tři stovky ptáků jsme však zlikvidovali jednorázovými odstřely," uvedl vedoucí odboru Jaroslav Misík. Problematiku holubů má na magistrátu na starosti Josef Novák, člen Svazu sokolníků. Odchycená zvířata odváží do kontejnerů jako potravu pro dravce, zároveň za přítomnosti příslušníků městské policie provádí i noční odstřely v lokalitě u hradu nebo u gymnázia. "Magistrát platí střelci pouze náboje do malorážky. Jinak nás odchyt holubů vyšel na deset tisíc. Za tuto částku jsme nakoupili tři klece," dodal Misík. Třetí klec chtějí pracovníci odboru umístit v nejbližších dnech na budovu magistrátu v Havlíčkově ulici.
Značné zkušenosti s odchytem holubů mají také v Benátkách nad Jizerou. Městský úřad si vloni najal specializovanou firmu, která provedla odchyt v historické části města a v areálu sladovny. "Stálo to dvaadvacet tisíc korun, ale na akci přispěla také sladovna. Tam je totiž velká koncentrace těchto druhů ptáků," vysvětlila Alena Kratochvílová, vedoucí odboru správy majetku. Letos s podobnou akcí v Benátkách nepočítají.
Poněkud rozpačití jsou zatím úředníci v Mnichově Hradišti. I když několik kusů holubů specialisté odstřelili a na střeše městského úřadu jsou bodce, situace se příliš nezlepšila. Holubi se přestěhovali na zámek a náměstí. "Asi bude nejlepší, když se poradíme jinde a zřejmě nainstalujeme odchytové klece," poznamenal Luděk Rygel.

Zdroj: Boleslavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů