Pátek, 29. března 2024

Vedení Správy CHKO Broumovsko odvoláno z výkonu svých funkcí

Vedení Správy CHKO Broumovsko odvoláno z výkonu svých funkcí

Police nad Metují - V minulém týdnu došlo k odvolání Jana Piňose, ředitele Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko, a jeho zástupce Jiřího Malíka z jejich funkcí.
Důvodů bylo hned několik
Jak nám řekl Petr Moucha, provozní náměstek ředitele Správy Chráněných krajinných oblastí České republiky, důvodů k odvolání bylo hned několik.
"Jedná se o rozhodnutí definitivní, ke kterému došlo hned z několika důvodů. Jde o dlouhodobou nespokojenost," řekl Moucha. Jak dodal, nelíbilo se jim zejména to, že vedení Správy CHKO Broumovsko špatně či nedostatečně komunikovalo s částí představitelů obcí Broumovska či vyřizovalo některé kauzy obstrukčními způsoby, při nichž docházelo k prodlužování a nedodržování zákonných lhůt.
"Na vedení Správy CHKO Broumovsko bylo hodně stížností. Některé byly oprávněné, jiné nikoliv. Tyto stížnosti se stále opakovaly," vysvětlil Petr Moucha. Ten také dále poukázal na to, že ředitel Správy CHKO Broumovsko Jan Piňos neuměl příliš komunikovat ani se samotnými lidmi.
"Neuměl jim nic vysvětlil, místo toho na papír hodil pouze razítko...," uvedl Moucha.
Jan Piňos se nám k celé záležitosti nechtěl vyjádřit.
"Nezlobte se, ale vyjadřovat se zatím ještě nebudu. Není to ještě vůbec vyřešené. Nepovažuji své odvolání, se kterým zásadně nesouhlasím a odmítám je, za zcela definitivní a hotovou věc. Připravuji písemné vyjádření," sdělil nám Piňos.
Chtěli stavět, CHKO je brzdilo
Na to, jaká byla spolupráce se Správou CHKO Broumovsko, jsme se zeptali starosty města Police nad Metují Zdeňka Kadidla.
"Pokud mám mluvit za město, pak jsme měli v poslední době rozpory ohledně rozšíření územního plánu. Chtěli jsme do něj zahrnout pět parcel v Radešově a jednu v Hlavňově. Lidé chtěli stavět a vedení Správy CHKO Broumovsko se při jednáních nechovalo tak, jak by správně mělo. Dokonce bylo naznačeno, že celá záležitost může být prodlužována...," uvedl Kadidlo.
Starosta Kadidlo se také zmínil o tom, jak zhruba před dvěma roky přijel do Police Petr Dolejský, ředitel Správy CHKO ČR, protože si na vedení Správy CHKO Broumovsko stěžovala celá řada místních podnikatelů.
"Řekl bych, že od té doby konfliktů ubylo. I když to samozřejmě nemohu vědět zcela jistě. Když k nám na radnici přijdou lidé, že chtějí stavět, my je pošleme na Správu CHKO Broumovsko. Jak jejich jednání pokračuje tam, to už se nedozvíme,"vysvětlil Kadidlo, který vidí hlavní důvod odvolání Piňose a Malíka především v nedobré komunikaci. Od správného vedení Správy CHKO Broumovsko očekává, že si se starosty obcí vytyčí navzájem určité mantinely, které se budou oboustranně dodržovat.
Může tam sedět kdokoli...
Podle Libuše Růčkové, starostky města Broumova, se budou vždy záměry podnikatelů dostávat do sporu s ochranou přírody. Proto bude prý zřejmě docházet k vzájemným neshodám mezi lidmi a Správou CHKO Broumovsko i nadále, ať bude ve vedení Správy sedět kdokoli.
"Za tu dobu, co jsem ve funkci, nemělo město Broumov se Správou CHKO Broumovsko žádný větší kontroverzní střet. Spíše naopak. Zástupci Správy CHKO Broumovsko se podíleli na úpravách "Plánu rozvoje Broumvska". Občas jsme narazili na nějaká ustanovení, která byla řádně vysvětlena, a následně se musel hledat kompromis," popsala Libuše Růčková způsob komunikace jejich města se Správou CHKO Broumovsko.
Kdo bude v novém vedení?
Jan Piňos i Jiří Malík, přestože byli odvoláni z výkonu svých funkcí, zůstávají i nadále pracovníky Správy CHKO Broumovsko, neboť nedostali výpověď a vykonávání jejich funkcí bylo na jmenování.
Nové vedoucí funkce Správy CHKO Broumovsko budou obsazeny až na základě výsledků výběrového řízení. Prozatím bude vést Správu CHKO Broumovsko ředitel Správy CHKO Orlické hory.

Zdroj: Noviny Náchodska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů