Pátek, 19. dubna 2024

Komfort pro chráněné ptáky

Komfort pro chráněné ptáky
Rybník Nesyt na Břeclavsku se stane hodnotnějším hnízdištěm

Bagr s nákladními auty a buldozerem mění okrajové části vypuštěného rybníka Nesyt nedaleko Sedlece na Břeclavsku. Úprava pobřežních partií má zlepšit podmínky pro život a hnízdění mnoha chráněných druhů ptactva.
Po listopadovém výlovu už zůstal největší moravský rybník vypuštěný. Obnažené dno bylo nutností pro přístup těžké techniky. Ani tak to nebyla jednoduchá práce. "Zapadlo nám tady nejprve nákladní auto a pak i buldozer, který se jej pokoušel z bahna vyprostit. Teprve těžký bagr na pásech si se zapadnutou technikou poradil a vytáhl je z bahna ven," řekl jeden z pracovníků stavby. Příchod mrazů pak práci přece jen o něco usnadnil.

Vytvořili stovky metrů kanálů

"Momentálně jsme dokončili pláž pro rybáky a likvidujeme deponii hlíny ze dna rybníku. Pláž s plochou 640 metrů, situovaná na jižní stranu, bude oddělena od pevniny vodou. To zajistí ptákům ochranu před dravci i lidmi," řekl mistr stavby Tomáš Hromek. Mělké pobřeží by mělo poskytnout ideální podmínky pro hnízdění.
Na levém břehu rybníka již pracovníci specializované firmy vytvořili soustavu kanálů, které umožní vodě vstoupit dále do rákosních porostů. "Na Nesytu je v současnosti vybudováno přes šest set metrů kanálů v hustých rákosinách. Především v západní části rybníka u Sedlece břehy v minulých letech tak zarostly, že přestaly být atraktivní pro hnízdění téměř všech druhů vodních ptáků," řekl zoolog Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově Josef Chytil.
Po jejich dokončení již není jen omezená pobřežní část rákosových porostů. Plocha kontaktu volné hladiny s rákosím se výrazně prodloužila, což přispěje k lepšímu využití hnízdícím ptactvem. "Systém kanálů se na 10 místech zpětně napojuje na volnou hladinu rybníka," upřesnil Chytil. Vytěžený materiál má být využit na pozdější zpevnění hrází.
Zadavatelem akce je Agentura ochrany přírody a krajiny, které nyní přísluší soustava nádrží v Národní přírodní rezervaci Lednické rybníky. Zásah by měl vyřešit problémy na řadu let, technické změny doprovodí i další úpravy režimu.
V současnosti se připravuje nový plán péče o rybník. Rybí obsádka, tedy množství ryb v Nesytu, má být upravována podle rozvoje ponořené vegetace. Do budoucna proto není vyloučeno ani snížení množství ryb.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů