Čtvrtek, 28. března 2024

Mýcení pralesů umožňují tučné úplatky

Mýcení pralesů umožňují tučné úplatky
Možná máte doma parkety ze dřeva merbau. Teple hnědé až bronzově tmavé dřevo je oblíbené pro svou tvrdost a exotický vzhled. Kdyby ale vaše parkety mohly mluvit, možná by vám řekly překvapivý příběh o tom, jak korupce a další zločiny vedou k rychlému ničení tropických pralesů v daleké Indonésii. Jeho důsledkem jsou podle ekologů sesuvy půdy, záplavy a vymírání živočišných a rostlinných druhů. Někteří mluví dokonce o vlivu na globální klimatické změny.
Nevládní organizace upozorňují, že v indonéské provincii Papua, kde jsou poslední velké neporušené lesní porosty asijsko-tichomořské oblasti, plení prales mezinárodní zločinecké syndikáty. A to takovou rychlostí, že za deset let by mohla být Papua úplně bez stromů.
Jde o obrovské obchody: každý měsíc se z Papuy ilegálně odváží tolik dřeva ze stromů merbau, že to stačí na výrobu podlahovin za 600 miliónů dolarů v západních maloobchodních cenách.

Všemocná korupce
Asie již ztratila 95 procent pralesů. Většina z toho, co zbývá, leží na indonéském souostroví. I tam ale pralesy rychle mizí. Země každý rok přichází o lesy o rozloze Slovenska. Poměrně nedotčenou byla donedávna provincie Papua, která tvoří západní část ostrova Nová Guinea. Jde o řídce osídlenou oblast, kterou ze 70 procent pokrývá prales. Jeho budoucnost je ale ohrožena, protože Papuu objevili pašeráci dřeva, upozornily Ekologická vyšetřovací agentura (EIA) se sídlem v USA a ve Velké Británii a indonéská organizace Telepak.
Úřady vývoz dřevěných klád zakázaly již v roce 2001, avšak nejsou s to zákaz prosadit. Tajemstvím hladkého pašování je systematická korupce. Zločinecké organizace platí za jednu dodávku merbau úplatky ve výši až 200 tisíc dolarů. Mohou si to dovolit: jejich zisky jsou závratné. Místní komunity v Papue od nich dostávají za metr krychlový dřeva kolem 11 dolarů. Stejné dřevo se pak do Číny dováží za 240 dolarů a pak na Západ v podobě podlahovin až za 2300 dolarů.
Ilegální obchod by nebyl možný, kdyby se na něm v každé fázi nepodíleli lidé z indonéské armády, policie a lesní správy, uvedly nevládní organizace.
"Neúčastní se toho jako instituce, nýbrž jde o desítky "shnilých jablek" včetně generálů," řekl Yayat Afianto z organizace Telepak.
Indonéská armáda se k obviněním zatím nevyjádřila, zato mluvčí prezidenta Susila Bambanga Yudhoyona prohlásil, že boj proti nezákonnému kácení pralesů patří k předním prioritám vlády. Dosud ale nebyl obviněn ani jeden z "dřevobaronů".

Čína zavírá oči
Velkou odpovědnost za pašování dřeva z Papuy nese podle EIA Čína. Podle čínských statistik v letech 1997 až 2001 dovoz dřeva z Indonésie stoupl z 31 tisíc na 1,14 miliónu metrů krychlových. Avšak podle indonéských údajů za stejné období ve vývozu z Indonésie nenastala prakticky žádná změna.
"Je tomu tak proto, že zdrojem nárůstu bylo ilegální dřevo," praví se ve zprávě EIA. "Indonésie a Čína před více než dvěma lety podepsaly dohodu o spolupráci v boji proti nezákonnému obchodu se dřevem. Dosud se tato slova neproměnila v činy," řekl Julian Newman z EIA.
Většina klád se s falešnou dokumentací dováží do čínského přístavu Čang-ťia-kang nedaleko Šanghaje. Odtud se dopravují do nedalekého města Nan-sun, které je hlavním čínským centrem pro výrobu dřevěných podlahovin a nábytku. Před pár lety tam bylo jen pár továren, nyní je jich přes 500.
Velkou část podlahovin vyrobených v Číně z merbau spotřebovává Evropa a Severní Amerika. Parkety z merbau od čínských dodavatelů nabízejí i některé české firmy. Jiné zase dovážejí z Malajsie, avšak podle EIA to není záruka zákonného původu dřeva: v této zemi mnoho merbau nezbylo a většina podlahovin tam byla také vyrobena ze dřeva propašovaného z Papuy.
Dovozci v rozvinutém světě však o ilegálním zdroji dřeva ani nevědí, poznamenala EIA. Přímá odpovědnost podle ní spočívá na vládách Indonésie a Číny, které tolerují porušování svých zákonů.


Pašování dřeva z Indonésie
Kolik: každý rok se z Indonésie propašuje 12 miliónů metrů krychlových dřeva za miliardy dolarů
Kdo: mezinárodní zločinecké syndikáty za účasti příslušníků indonéské armády, policie a lesní správy
Odkud: 70 procent ilegálně vyvezeného dřeva pochází z provincie Papua, ležící na ostrově Nová Guinea
Kam: dřevo směřuje hlavně do Číny, kde se zpracovává na podlahoviny, a ty se vyvážejí do Evropy a USA
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů