Pátek, 29. března 2024

Nepohodlné břízy skončily v Otavě

Nepohodlné břízy skončily v Otavě

Čejetice/Přeborovice - Do smutného rána se v neděli probudili místní obyvatelé. Neznámý vandal totiž u řeky Otavy pokácel osm zcela zdravých bříz. Jejich stáří bylo kolem 50 let, stromy ležely pokácené v řece.
"Dozvěděli jsme se to v neděli okolo půl desáté, kdy mě a místostarostu Tomáše Bauera nezávisle na sebe kontaktovali dva občané z Přeborovic," vysvětluje starosta Čejetic Pavel Zach.
Na místo byla okamžitě přivolána policie. Poté začala obec podnikat další kroky. "Stromy by mohly při tání nebo dešti způsobit zvýšení hladiny, proto jsme hned v pondělí začali s jejich odstraňováním," dodává Zach.
Lesníci a pracovníci obce museli silné kmeny vytáhnout z řeky a ořezat jejich větve. "Je to náročné, budeme tady celý den. Na některé stromy už nedosáhneme, proto je budeme vytahovat z druhé strany. Bohužel tak zničíme okrasné dřeviny, ale jinak to nejde," řekl včera dopoledne zaměstnanec obce Václav Dunovský.
Kmeny obec prodá, aby mohla zaplatit náklady na odklízení. "Celou věc jsem také nahlásil na životním prostředí, kontaktoval jsem i Českou inspekci životního prostředí v Českých Budějovicích," konstatuje Pavel Zach. "Nyní můžeme už jen čekat, škodu se neodvážím vůbec odhadnout," uzavírá.
"Tržní hodnota stromů se vyčíslit dá, ale ve srovnání s ekologickou škodou jde o zanedbatelnou částku," řekla Jaroslava Mrůzková z Odboru životního prostředí ve Strakonicích.
Starosta Zach doufá, že pachatel nezůstane dlouho utajen. "Od místního člověka jsme dostali na obec několik žádostí o pokácení těchto bříz. Všechny jsme zamítli, naposledy to bylo 16. února," naznačuje Zach.

Zdroj: Listy Strakonicka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů