Sobota, 20. dubna 2024

Turisté dostali další šanci využít zasněžené Šumavy

Turisté dostali další šanci využít zasněžené Šumavy
Šumava - "Běžkaři na Šumavě využívají rozsáhlé sítě lyžařských tras. Sjezdové lyžování je ve skromné míře možné téměř v každé obci na Šumavě, i když na rovných pláních s rozvojem tohoto druhu sportu nelze příliš kalkulovat," říká tiskový mluvčí Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Radovan Holub. Podle jeho slov nejlepší podmínky v regionu nabízejí lyžařská střediska, tak zvané skiareály na okrajích území Národního parku. "Co si ovšem mají počít lidé, kteří přijeli za krásou sněhobílé Šumavy a nelyžují nebo nevydrží celé dny stát na kluznici lyží? Právě na tento nedostatek bylo již poukazováno při přípravě zimní sezony, na níž se podílí především Regionální sdružení obcí Šumava zastoupená všemi starosty a starostkami společně se sportovními kluby, ale i podnikateli v oblasti cestovního ruchu," připomněl Radovan Holub.
"Každoročně přispívám na údržbu lyžařských tras pro běžkaře, ale nyní bych rád přispěl na přípravu zimních vycházkových tras," řekl před začátkem zimní sezony Jaroslav Neužil. "A ví, o čem mluví. V případě současného množství sněhu, kdy v obcích leží přes metr sněhu a na hřebenech hor dokonce přes dva metry, není příprava vycházkových tras pro pěšáky v zimě jednoduchá," poznamenal tiskový mluvčí.
Existují dva způsoby údržby chodníčků: Buď je sněhová pokrývka mechanizací natolik zmačknuta, že se z ní stane tvrdá vrstva, která se pod chodci rozhodně neboří, anebo je nutné sníh vyhrnout, vyfrézovat, odstranit z cesty.
"Správa Národního parku Šumava přistoupila po dohodě s obcí Modrava k údržbě vycházkových tras v okolí jmenované střediskové obce. Od poloviny února mohou pěší turisté vyrazit na dvoukilometrovou procházku podél Modravského potoka směrem na Březník, kde lyžařská trasa vede souběžně se silnicí po bývalém pásu železné opony," informoval Josef Štemberk ze sekce vnějších vztahů správy NP a CHKOŠ.
Ještě delší vycházkovou trasou je okruh z Modravy k Tříjezerní slati a odtud směrem ke Vchynicko - Tetovskému kanálu na Rokytu. Celkem přes šest kilometrů. Pěšky se dá jít mimo komunikaci s autoprovozem až na samotný začátek plavebního kanálu, vzdáleného opět jen dva kilometry od Modravy.
"Jedná se o malý nový začátek pohodové zimní turistiky na Šumavě. Veřejnosti se tento krok zjevně zamlouvá," říká Radovan Holub.
"Nedovedla jsem si představit, co tu (na Modravě) budu s dětmi celý týden dělat, neboť jsou příliš malé na to, aby celý den stály na lyžích. Ale na tuto cestu je v klidu mohu vzít na procházku a oni si dostatečně ve sněhu vyhrají. Je výborné, že je to tu naprosto bezpečné bez jakéhokoliv provozu," řekla nadšená babička s vnoučaty, která dostala na opatrování.
Zimní vycházkové trasy jsou určeny pro všechny, ale nejvíce radosti asi připraví rodičům s dětmi v kočárku, tažených na saních nebo bobech.
Zdroj:Prachatický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů