Středa, 24. dubna 2024

Studenti pojedou do pralesa za indiány

Studenti pojedou do pralesa za indiány

Dokud se nenaučí lovit, nebudou mít co jíst. Čeští vysokoškoláci odjedou na podzim zkoumat život v džungli.
Čtvrt roku v naprosté divočině amazonského pralesa, obklopeni pouze přírodou a indiány z kmene Yekwana. Zní to sice neuvěřitelně, ale i takto může v dnešní době vypadat vysokoškolská "exkurse". Skupina českých studentů si ji prožije už letos na podzim.

"Pro mladé lidi, kteří studují přírodní vědy a chtějí se výzkumu věnovat, to může být dobrá startovní čára," říká Mnislav Zelený ze sdružení Velká Amazonie, které s nápadem poslat začínající české badatele do džungle přišla. Projekt se zalíbil i ministerstvu životního prostředí, které nad ním převzalo záštitu.

Šance proniknout do nitra deštného pralesa je ale značně omezená. Zelený, který se výzkumu amazonského pralesa věnuje už 35 let a místa, kde žijí domorodí indiáni, několikrát navštívil, s sebou na expedici plánuje vzít jen pár mladých lidí.

Ti projdou náročným sítem. Musí si vymyslet vlastní vědecký projekt, který by v džungli uskutečnili. A budou také velmi těžce dokazovat, že zvládnou přežít tři měsíce v divočině.
Deštný prales je totiž po Antarktidě druhým nejnáročnějším terénem na světě. Indiáni, kteří v něm žijí, jsou na jakékoliv vetřelce z civilizace velmi hákliví a dlouho trvá získat jejich důvěru.

Zelený si ji u kmene Yekwana, kam česká studentská expedice zamíří, budoval několik let.
"Indiáni mají úplně jinou mentalitu. Když mezi ně přijedete, musíte se absolutně přizpůsobit jejich životnímu stylu. Jakákoliv chyba může znamenat, že výpravu ze 'svého' pralesa vyhodí," upozorňuje Zelený.

Co s sebou? Hlavně nic, co připomíná civilizaci
Takovou chybu udělala před pár lety výprava německého přírodovědného muzea. Výzkumníci si k večeři otevřeli dovezenou masovou konzervu a do rána museli indiánskou osadu na rozkaz náčelníka opustit.

Čeští studenti se tak musejí naučit například lovit, jinak zůstanou hladoví. Mladí badatelé si v pralese postaví i vlastní primitivní přístřešek. Budou také muset respektovat veškeré domorodé rituály. Jinak by mohli dopadnout třeba jako jistá výprava v roce 1968. Všech jejích dvaadvacet členů indiáni popravili, protože se vysmívali jejich náboženským obřadům.

Mnislavu Zelenému se ale podařilo s obyvateli džungle spřátelit natolik, že tam už brzy vyroste česká vědecká základna. "To je poměrně velká rarita, moc zemí něco takového nemá," řekl Zelený.

Výprava přijde na několik stovek tisíc korun. Podle náměstka ministra životního prostředí Ladislava Mika může mít expedice velký přínos pro český výzkum. "V době, kdy zkoumáme změny ovzduší a snažíme se zjistit, co s tím, je nesmírně cenné získat zkušenost z prostředí, kde je klima ještě neporušené a takřka původní," tvrdí.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů