Čtvrtek, 18. dubna 2024

EU chce do Asie poslat staré rybářské čluny

EU chce do Asie poslat staré rybářské čluny
Ministři zemědělství a rybolovu Evropské unie včera v Bruselu jednomyslně odsouhlasili záměr poskytnout obětem tsunami v jihovýchodní Asii malé rybářské lodě z unijní flotily, které by jinak měly být po vyřazení zničeny.
EU poskytuje finanční kompenzaci rybářům, kteří se rozhodnou pověsit řemeslo na hřebík a sešrotovat své čluny, aby tak uchránila ryby ohrožené příliš intenzívním rybolovem v evropských vodách.
Evropské veřejné mínění by podle ministrů těžko spolklo pokračování v této praxi poté, co prosincové zemětřesení v dotčených asijských státech zdevastovalo nejen turistickou infrastrukturu, ale i na 110 tisíc rybářských člunů, na nichž závisí obživa statisíců rodin. Čluny se tak před likvidací mají nabídnout asijským rybářům, jejich evropští vlastníci by navíc měli dostat o pětinu vyšší kompenzaci, sloužící k úhradě nákladů na přepravu a na uvedení do řádného stavu. Vyslání 300 až 350 lodí by unii přišlo podle EK na přibližně devět miliónů eur.
Zamýšlené opatření se má týkat pouze plavbyschopných lodí kratších dvanácti metrů, postavených před pěti až 20 lety. Zda plavidla do Asie nakonec poputují, závisí ovšem ještě na tom, zda o to příslušné země požádají a jestli tento krok podpoří i Organizace OSN pro výživu a zemědělství.
Proti záměru EU se staví ekologická organizace Světový fond na ochranu přírody WWF, která se obává, že evropské metody rybolovu by mohly drasticky poškodit ekologickou rovnováhu v asijských vodách. Soudí také, že správnější by bylo spíš podpořit místní loděnice.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů