Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce se postavily za vedoucího CHKO

Obce se postavily za vedoucího CHKO
Pracovníci správy chtějí znát důvody odvolání svého šéfa

Postavit se za odvolaného vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy (CHKO) Pavla Vaňka se rozhodly obce z území Žďárských vrchů. V dopise řediteli Správy ochrany přírody žádají o přehodnocení rozhodnutí o odvolání vedoucího.
Pavla Vaňka sesadil z místa šéfa Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy ředitel Správy ochrany přírody Petr Dolejský na základě dlouhodobého hodnocení výsledků práce. Právě s tímto vysvětlením ale obce nesouhlasí. V dopise řediteli Dolejskému uvádějí, že jsou v častém kontaktu s vedením i jednotlivými pracovníky správy CHKO. Výsledky jednání i přes občasné názorové rozdíly na řešení problému přitom byly vždy v souladu se zájmy ochrany přírody a rozvojem regionu. Dopis odeslaly obce řediteli ve čtvrtek.

Žádají vysvětlení

Podobně jako obce se za svého šéfa postavili i pracovníci správy chráněné krajinné oblasti. I jim se především nelíbí vysvětlení příčiny Vaňkova odvolání. "Připadá nám, že se ta formulace netýká jenom vedoucího. Dlouhodobé výsledky práce správy nejsou určitě posuzovány jako výkon jednotlivce. Dotýká se to celého kolektivu správy," uvedl mluvčí CHKO Jaromír Čejka.
Zaměstnanci žďárské správy CHKO sedmnáctého února sepsali k odvolání vedoucího stanovisko. "V něm vyjadřujeme nad vzniklou situací překvapení, protože jsme před tím nikdy nezaznamenali žádné připomínky ani výtky ze strany organizace nebo veřejnosti. Požádali jsme ředitele Správy ochrany přírody, zda by nám nesdělil konkrétní důvody, které jej k tomuto kroku vedly," přiblížil obsah písemného stanoviska Čejka. Současně pracovníci správy ředitele Dolejského požádali, aby odvolání Pavla Vaňka ještě přehodnotil a ponechal ho ve funkci. Stejný dopis odeslali i náměstkovi ministra životního prostředí. Ředitel Petr Dolejský na výzvu žďárské správy CHKO odpověděl, že přijede vzniklou situaci na správě chráněné krajinné oblasti prodiskutovat přímo za jejími zaměstnanci. Ve Žďáru nad Sázavou se má objevit tento týden.
Pavel Vaněk byl odvolán patnáctého února. Do doby ukončení výběrového řízení na nového vedoucího je pověřený řízením správy CHKO. "Úplně překvapen ale nejsem, už jsem něco tušil. Konkrétní důvody však neznám," uvedl po svém sesazení Vaněk s tím, že se hodlá do výběrového řízení přihlásit.
Vedle vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy odvolal ředitel Správy ochrany přírody další tři šéfy chráněných krajinných oblastí. Zbaveni funkcí byli také vedoucí správ CHKO Litovelské Pomoraví, Broumovsko a Český kras.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů