Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo zdravotnictví si nepřeje testování na zvířatech

Ministerstvo zdravotnictví si nepřeje testování na zvířatech

V posledních dnech je v souvislostí s novelou zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v médiích diskutována otázka testování kosmetických výrobků na zvířatech. Ministerstvo zdravotnictví je v některých těchto diskusích označováno za zastánce pokusů na zvířatech.

Považujeme tedy za nutné zdůraznit, že ministerstvo zdravotnictví si žádné testování na zvířatech nepřeje a preferuje alternativní metody testování, bez účasti zvířat. Takové metody se používají i ve Státním zdravotním ústavu. Proto se také v České republice v posledních letech prakticky již vůbec kosmetika na zvířatech netestuje. Česká republika však byla upozorněna EU, že zákon č. 77/2004 Sb., který u nás implementoval absolutní zákaz pokusů na zvířatech, je v nesouladu s evropskou legislativou, konkrétně se směrnicí 2003/15/ES. Pokud by Česká republika neuvedla své právní předpisy do souladu s touto směrnicí, riskuje sankce ze strany EU.

Některé země EU požádaly o možnost odchylné úpravy od směrnice EU, a proto již mají aplikován absolutní zákaz testování kosmetiky na zvířatech a nejsou v rozporu s evropskou legislativou. Za Českou republiku mělo možnost požádat o schválení odchylné úpravy Ministerstvo zemědělství, a to do konce září 2004. Toto však neučinilo. Domníváme se však, že Ministerstvo zemědělství stále ještě může učinit kroky ve vztahu k EU a požádat o akceptaci současné legislativy, která testování na zvířatech u nás zakazuje. V tomto duchu jsme se proto v uplynulých dnech obrátili na Ministerstvo zemědělství, aby tak učinilo.

Zdroj: MZdr

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů