Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo chce znovu rozhodovat

Ministerstvo chce znovu rozhodovat
Ministerstvo životního prostředí chce získat zpět od vlády kompetenci, která mu opět umožní povolovat v národních parcích či chráněných oblastech solení silnic, opravy domů, táboření mimo vyhrazená místa nebo studium života hmyzu. Vypracovalo proto novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, díky níž by pravomoc udělovat výjimky ze zákona znovu dostalo.
O tuto možnost přišlo ministerstvo loni v květnu, kdy vstoupila v platnost krátká novela poslance Vlastimila Aubrechta (ČSSD), který přesunul rozhodování na vládu. Na nadcházejícím jednání tak kabinet bude kromě návrhu ústavního zákona o celostátním referendu či dlouhodobém záměru rozvoje vzdělávací soustavy řešit také žádost Jana Čížka ze Strakonic, který chce v Národním parku Šumava malovat obrazy. Od loňského května vláda projednala okolo sta takových žádostí.
Aubrecht vysvětluje, že svou novelou chtěl docílit toho, aby Ministerstvo životního prostředí nebylo ve výhodě například při posuzování stavby nové silnice, kdy veřejný zájem převyšuje zájem ochrany přírody. Aby takové případy posuzoval někdo nezávislý, tedy vláda. Ministerstvo ve své novele ovšem počítá s tím, že by se kabinet mohl k vybraným případům pouze vyjádřit.
"Tak to v žádném případě nebude," říká ovšem Aubrecht, který trvá na tom, aby vládě zůstalo právo rozhodovat o podstatných žádostech. Aubrecht ovšem souhlasí s tím, aby o solení silnic nebo opravách domů v chráněných oblastech rozhodovalo ministerstvo.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů