Sobota, 20. dubna 2024

Nad ptáčníkem se zavřela klec!

Nad ptáčníkem se zavřela klec!
Paseky - Proč muž středních let z Pasek na Chrudimsku chytal zpěvné ptáky, se mohou ochránci životního prostředí jen dohadovat. Společně s policisty si na "ptáčka" v úterý počíhali přímo u jeho domu.
Pavel Skřivan z královéhradecké pobočky České inspekce životního prostředí nemůže k případu sdělit všechny podrobnosti, protože dosud není platné pravomocné rozhodnutí.
"Proč muž zpěvné ptáky chytal? Těžko říct - tvrdil nám, že je opět pouští do přírody, ale dokázali jsme mu opak. Víme o tom, že se s nimi obchoduje, ale u tohoto muže se mi to příliš nezdá - spíš jich hodně umořil," popisuje neradostný osud zpěvavých opeřenců Pavel Skřivan. Odchytové zařízení bylo na místě zajištěno, dvířka klece ptáčník ovládal z okna rodinného domku. Velkým důkazem bylo šest čerstvě chycených ptáčků - zvonka zeleného a pět čížků lesních. Kde nyní jsou?
"Ponechali jsme je v péči ochranářské stanice v Pasíčkách. On je to totiž problém - zvířata, která se odeberou, přecházejí podle zákona do majetku státu. O jejich dalším osudu rozhodne ministerstvo životního prostředí jako dočasný správce. Věřím, že budou brzo opět vypuštěni do přírody," pokračuje Pavel Skřivan.
Nelegální odchyt zpěvných ptáků je zřejmě lukrativním obchodem. Ten, kdo tímto způsobem ničí rovnováhu v přírodě, může být potrestán pokutou, jejíž horní hranice dosahuje padesáti tisíc korun.
"Je to první takový případ, který jsme dotáhli do konce. Rozpracovaných jich máme víc - je to víc rozšířené, než se zdá," zdůrazňuje Skřivan. Jak Česká inspekce životního prostředí na ptáčníka z Pasek přišla?
"Inspekce je tu od toho, aby si uměla poradit," uzavírá s úsměvem Pavel Skřivan.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů