Čtvrtek, 28. března 2024

Myši nepřežijí, ptáci se drží

Myši nepřežijí, ptáci se drží
Pardubický kraj - Přes sníh se nemohou ptáci dostat k potravě. Ti zpěvní se v nezvykle velkých hejnech objevují u lidských obydlí. Dravcům ale žádné přikrmování nepomůže. Ekologové upozorňují na zesláblé poštolky, káňata i volavky.

Velký úhyn zejména dravců -poštolek či káňat, vodních ptáků a drobné zvěře hlásí v těchto dnech některé záchranné stanice pro zvířata v České republice. Na vině jsou mrazy a neobvykle vydatná sněhová nadílka, kvůli které si zvěř nedokáže obstarat potravu.
Podle vedoucího nasavrcké správy Chráněné krajinné oblasti Železné hory Františka Bárty zatím ale není situace dramatická. "Ptáci zmizí, ukryjí se a přežijí. A pokud dobře pracují myslivci a v krmelcích je dostatek potravy, tak i lesní zvěř zimu přečká," uklidňuje František Bárta.

Zvířata jsou hladová

Nebývalý příjem zvířecích pacientů vyčerpaných zimou zatím nezaznamenala ani Stanice ochrany přírody Pasíčka v Boru u Skutče.
Kdo zimu nejspíš nepřežije, to jsou myši. Dá se očekávat, že jich bude na jaře málo. To uvítají zemědělci, zejména po loňském podzimu vydatném na hlodavce.
Ze zájmu o krmelce lze vyčíst, že zvířata mají letos opravdu velký hlad.
"Potrava mizí z krmelců mnohem rychleji než jiné zimy. Letos budou muset myslivci sáhnout stejně jako silničáři hlouběji do kapsy," odhaduje Pavel Moulis, který se také stará o vyčerpaná a zraněná zvířata.
Nebývalá podívaná se kvůli tuhé zimě naskýtá i lidem v obcích. U krmítek, kde dříve ztěží zahlédli dva, tři ptáky se jich nyní slétají celá hejna.

Obrovská hejna brkoslavů

Koncem uplynulého týdne bylo například v Heřmanově Městci pozorováno asi stopadesátihlavé hejno brkoslavů, kteří se živí bobulemi, ale i třeba nespadanými jablky z jabloní. Do města na Chrudimsku je zřejmě přilákalo jmelí na stromech v zámeckém parku. Nezvykle často a ve velkém množství jsou nyní k vidění také čížci, drobní zelenošedí opeřenci.
Zpěvným ptákům mohou lidé ulehčit život intenzivním přikrmováním, dravcům ani volavkám se ale tímto způsobem pomoci nedá.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů