Pátek, 29. března 2024

První stromy z prodeje samolepek vysadí ochránci přírody na jaře

První stromy z prodeje samolepek vysadí ochránci přírody na jaře
LIBEREC - Liberecká Společnost přátel přírody (SPP) vysadí na jaře první stromy, na které vydělala při prodeji samolepek s textem "Prosíme, nevhazujte reklamní materiály". Javory a jilmy ozdobí Plzeň, Jihlavu a Písek. ČTK to řekl pracovník SPP Josef Bém.

"V Plzni vysadíme přes 40 stromů, v Jihlavě a v Písku zhruba po 20," dodal Bém. V Plzni již ochránci přírody ve spolupráci s radnicí vybrali pro stromy i místo. Dají je k břehu potoka na okraji města.

SPP bojuje samolepkami proti vhazování reklamních materiálů do schránek. Jedna samolepka stojí deset korun a za každých 20 prodaných vysadí ochránci přírody jednu ohroženou dřevinu. Kromě javorů a jilmů pěstují také buky, jedle, tisy nebo třešně ptáčnice.

K projektu SPP se od loňského července připojilo přes 100 českých měst a samolepky nabízejí hlavně ve svých informačních centrech. Dosud si jich zájemci koupili kolem 9000. "Letos jich chceme prodat dalších 20.000," uvedl předseda SPP Jan Korytář. Společnost počítá s pomocí dalších 50 měst. Ráda by získala celostátního mediálního partnera, aby se o akci dozvědělo co nejvíce lidí.

Se startem samolepkové kampaně pomohla SPP v začátcích Nadace VIA. Nyní ochránci přírody získají z každé samolepky na vysazování stromů asi sedm korun. Budou při něm spolupracovat především se školami.

Jediným městem, kde se SPP setkala s odporem radnice ke svému projektu, se stal Liberec. Tamní magistrát prodej samolepek ve svém informačním centru zakázal. Podle loňského vyjádření náměstka primátora Pavla Krenka je nesystémové, aby městské informační centrum (MIC) sloužilo k zisku neziskových sdružení typu SPP. Argument ekologů, že samolepky se bez problémů prodávají v jiných tuzemských informačních centrech, Krenka nepřesvědčil. "Proč je neprodáváme v našem MIC, když jinde to dělají? Copak když někdo vyskočí z okna, budete to po něm opakovat?" reagoval náměstek. V Liberci samolepky nabízí trafika vedle radnice a Fryčovo knihkupectví v Pražské ulici.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů