Úterý, 23. dubna 2024

Liniové stavby jsou významnou bariérou v krajině

Liniové stavby jsou významnou bariérou v krajině

Česká krajina je po staletích svého vývoje velmi rozmanitá. V posledních dvou stoletích ovšem do ní významnou měrou zasahují zejména liniové stavby. Tvoří totiž značné bariéry v krajině, jež pro různé oblasti mohou znamenat odlišnou míru rizika.  Výsledkem odborné studie, kterou si nechalo zpracovat Ministerstvo životního prostředí[1], jsou mapy, které krajinu charakterizují právě z tohoto hlediska a do budoucna mohou sloužit jako podklad při územním plánování.

 

Fragmentace krajiny na malé části zmenšuje prostor pro život řady rostlin a živočichů, ale i pro životní pohodu lidí. Studie, zpracovaná pro MŽP, hodnotí tento problém pomocí objektivních ukazatelů. Obdobným způsobem se důsledky fragmentace krajiny zkoumají například v Německu, takže je možno srovnávat i v širším kontextu.

 

„Výstupy studie – tedy mapy, které přesně určují nejcitlivější a nejohroženější místa v krajině – bude Ministerstvo životního prostředí využívat především při jednání o umístění liniových staveb. Zatímco doposud jsme byli odkázáni na názory různých expertů, kteří používali rozdílné metody, nyní máme v ruce studii se skutečně objektivními parametry. Základem je, aby se střetová místa jasně pojmenovala už při tvorbě územních plánů, kdy je možné najít takové řešení, které bude pro krajinu znamenat nejmenší možnou zátěž,“ komentuje studii náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko.

 

Mezi největší bariéry v krajině patří dopravní komunikace. Jednotlivé druhy živočichů jsou na fragmentaci krajiny různě citlivé, k nejcitlivějším patří velcí savci a proto byli pro účely studie zvoleni jako základní modelová skupina.  Potřebují totiž ke svému životu rozsáhlé prostory, takže během pohybu krajinou pro ně liniové stavby představují největší riziko.

 

Bariéry také výrazně zdražují péči o krajinu. Bez nich by totiž mohly přirozené procesy běžet samovolně, migrace živočichů i rostlin je totiž jedním z významných faktorů, jak krajinu co nejvíce přibližovat přírodě blízkému stavu. Pokud je možnost migrace mezi jednotlivými populacemi omezená, je třeba vynakládat na péči o krajinu více peněz. 

 

 

[1]  Zpracovatelem studie je firma Evernia, vedoucím autorského týmu RNDr. Petr Anděl. 

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů