Pátek, 29. března 2024

Ochranáři chtějí zákazat obchody s ptáky chycenými v přírodě

Ochranáři chtějí zákazat obchody s ptáky chycenými v přírodě
PRAHA - V posledních čtyřech letech dovezla Evropská unie podle odhadu nevládních organizací tři miliony volně odchycených ptáků, jimž podle mezinárodní úmluvy CITES v přírodě hrozí bez regulace obchodu vyhynutí. Týká se to všech méně vzácných papoušků vyjma andulek, korel a alexandra malého, všech druhů dravců, sov a kolibříků a například i loskutáků. Na 200 ochranářských organizací z celé Evropy proto požaduje, aby unie úplně obchod s opeřenci chycenými v přírodě zakázala.
EU je podle ochranářů odpovědná za 92 procent světového obchodu s ptáky; hlavními odběrateli jsou Itálie, Nizozemsko a Španělsko. Koalice organizací pro ochranu a životní pohodu zvířat včetně české Nadace na ochranu zvířat přivítaly, že se tímto tématem zabývali v uplynulém týdnu na společném zasedání ministři životního prostředí EU.
Kromě druhů z druhého seznamu CITES EU dováží stovky až tisíce dalších nechráněných ptačích druhů, mezi nimi například exotické pěnkavy, pro které nejsou dostupné žádné obchodní doklady. "Celkový odběr pro trhy EU je ale mnohem vyšší, než odhalují oficiální data. Úmrtnost v době mezi odchycením a vývozem je velmi vysoká a u některých druhů papoušků se pohybuje mezi 40 až 66 procenty," uvádí koalice ochranářů.
Ochránci přírody naléhají na EU, aby následovala příklad dalších zemí a obchodování s volně žijícími ptáky úplně zakázala. Například Spojené státy tak učinily už před 13 lety přijetím zákona o ochraně volně žijících ptáků. Poptávku chovatelů tam nyní pokrývají jedinci odchovaní v zajetí.
"Koalice neziskových organizací zdůrazňuje, že země EU se chovají pokrytecky, když Směrnicí pro evropské ptáky chrání před odchytem za účelem obchodování pouze své domácí druhy ptactva, zatímco exploatuje populace ptáků v rozvojových zemích," uvádí zpráva ochránců přírody.
Autoři výzvy také podotýkají, že pokračující obchod s volně žijícími ptáky vystavuje Evropany riziku smrtelného rozšíření infekčních nemocí, jako je asijská ptačí chřipka. Kvůli strachu z epidemie ptačí chřipky Evropská unie současné době zakazuje dovoz ptáků z osmi asijských zemí, tento zákaz ale platí jen do konce října.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů