Úterý, 16. dubna 2024

Rezervaci Chodovské skály hodlá obec zrevitalizovat

Rezervaci Chodovské skály hodlá obec zrevitalizovat
Chodov - Úpravy přírodní zajímavosti se budou týkat pěti tisíc metrů čtverečních. Podmínkou je dostatek finančních prostředků. Obec zažádá krajský úřad o dotaci.

Na dva miliony a dvě stě tisíc korun odhadují předběžně odborníci úpravy přírodní rezervace Chodovské skály, která se rozkládá v lokalitě ve směru od Chodova na Pec pod Čerchovem. "Tato přírodní zajímavost rozhodně stojí za citlivý ekologický zásah, ale problémem je dostatek finančních prostředků," uvedl k věci starosta Jan Etzl.
Obec, jak doplnil zastupitel Zdeněk Mathauser, již žádala o dotaci přímo z fondů Evropské unie, ale příspěvek byl zamítnut. Nyní Chodovští požádají Krajský úřad v Plzni, aby jim byla přiznána dotace ve výši jednoho milionu a čtyř set tisíc korun. "Jedná se o peníze z fondu Programu obnovy venkova," upřesnil chodovský starosta.
Úpravy jsou nutné na zhruba pěti tisících metrech čtverečních krajinářské rezervace a týkat se budou především revitalizace této oblasti. V první fázi odborníci obnaží skály od náletových dřevin a po dalších zásazích přijde na řadu vysazení nových dřevin a bylin.
Stranou pozornosti nezůstane ani úprava studánky, tras pro návštěvníky a celkové ochranářské zabezpečení lokality. "Zapomenout nemůžeme samozřejmě ani na parkoviště. Projekt už máme ostatně zpracovaný, ale bez peněžních prostředků nelze začít," uzavřel chodovský místostarosta Josef Sokol.
Zdroj:Domažlický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů