Středa, 24. dubna 2024

V boji proti škůdcům sázejí ochranáři hlavně na ptáky

V boji proti škůdcům sázejí ochranáři hlavně na ptáky
Prostějov Prostějovští ochranáři vyhlásili válku škůdcům v biokoridoru Hloučela, který využívají k oddechu tisíce Prostějovanů. Na pomoc proti nebezpečnému hmyzu si přizvali opeřené spojence. Aby je do této jediné souvisleji zalesněné lokality poblíž města přilákali, umístí tam letos dalších padesát budek. Ve zhruba stovce ptačích obydlí, které rozmístili v uplynulých dvou letech, již zahnízdilo necelých pět desítek ptačích párů, z nichž některé patří k vzácně se vyskytujícím druhům.
" Budky vyvěšujeme v místech, kde je nedostatek takzvaných doupných stromů," uvedl ornitolog Ladislav Klabník. " Slouží především pěvcům, ale i šplhavcům a jiným druhům ptáků hnízdícím v dutinách," vysvětlil. Ochranáři přitom sledují dva cíle. Chtějí podpořit rozmnožování a vývoj ohrožených a chráněných druhů ptáků a současně je využít pro biologický boj proti hmyzím škůdcům. " Pokud se určitý druh hmyzu přemnoží, zničí i celé stromy. V takovém případě ptáci sehrávají důležitou roli predátora," objasnil Klabník s tím, že v době hnízdění spotřebuje například párek sýkorek až 1200 kusů hmyzu denně.
Podle ochranáře Karla Pokorského většina pěvců biokoridorem pouze prolétá nebo v něm vyhledává přirozený úkryt. " Proto je nutné vyvěšovat budky pro zahnízdění ptáků," objasnil Pokorský s tím, že úspěšnost projektu je v počátcích zhruba dvaceti až padesátiprocentní. V roce 2003 ochranáři rozmístili v biokoridoru sto budek, ve kterých zahnízdilo třiadvacet párů. Mezi zhruba desítkou druhů byl zastoupen i poměrně vzácný šoupálek krátkoprstý a krutihlav obecný. Vloni mláďata vyvedlo dalších dvaadvacet párů. Letos rozmístí ochranáři v biokoridoru Hloučela dalších padesát budek a zhruba dvě desítky poškozených vymění. Jejich zničení mají na svědomí nejen vandalové, ale i sami jejich obyvatelé.
Ochranáři chtějí v biokoridoru Hloučela rozmístit celkem dvě stě padesát budek. V příštím roce plánují spolu s prostějovskými fotografy, a to i z řad amatérů, vydání příručky o výskytu všech druhů ptáků v biokoridoru a okolí Prostějova.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů